Reklama

Reklama

Srpen 1944: Vylodění v Provence

(TV film)
  • Francie Provence, Août 1944 : L'autre débarquement (více)

Obsahy(1)

Úspěšné vylodění Spojenců na francouzské riviéře přispělo k osvobození Francie a urychlilo konec 2. světové války v Evropě. Střihový film připomíná jednu možná méně známou, ale rozhodně ne podružnou kapitolu 2. světové války. 15. srpna 1944 se na jihovýchodním pobřeží Francie, mezi Toulonem a Cannes, uskutečnila invaze do Provence. Jejím cílem bylo eliminovat německé jednotky rozmístěné v jižní Francii, dále pak proniknout údolím Rhony do středu Francie a pokračovat na sever k německým hranicím. První den zahájil útok výsadek 5000 amerických parašutistů, který byl následován vyloděním 100 000 převážně amerických, ale také britských a kanadských vojáků. Druhý den přišli ke slovu francouzští vojáci, kteří sem byli přesunuti z Itálie a severní Afriky. Pro francouzskou armádu to byla satisfakce za potupnou porážku v červnu 1940. Invazní jednotky nenarazily na větší odpor. Velením invaze, krycím označením nazvané Dragoon, byl pověřen americký generál Alexander Patch, v čele francouzských sil stál generál Jean de Lattre de Tassigny. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

15. augusta 1944 7. americká armáda zahájila operáciu Dragoon. Išlo o vylodenie a získanie prístavov Toulon a Marseille. Ďalšou úlohou bolo postupovať po toku rieky Rhôny a spojiť sa s Pattonovou armádou, ktorá sa blížila k Nemecku od Normandie. 7. americká armáda pozostávala mimo amerického zboru aj z Armády B, ktorú tvorili profesionálni vojaci prívrženci slobodného Francúzska, ktorí po zrade francúzskej vlády ušli do Afriky, francúzski odbojári, Eurpania žijúci v Śevernej Afrike a ďalej príslušníci Africkej armády Maročania, Alžírčania, Tunisania a Senegálci.Celkovo išlo o silnú jednotku 200 tisíc mužov a 5000 žien .Pod ich tlakom musela nemecká skupina armád G opustiť južné Francúzsko a ustúpiť na pohorie Vogézy.Operácia Dragoun bola ukončená 15.9.1944 a nebola tak známa ako Overlord (vylodenie spojencov), ale historický a vojenský mala obrovský význam k urýchlenému oslobodeniu Francúzska. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Novější dokument podle zajetého formátu (výpovědi veteránů + dobové záběry + modernější grafické znázornění map) natočený v HD rozlišení, přesto obsahující opravdu hodně dobových záběrů (čili obraz se přizpůsobuje 4:3 kdykoli je potřeba). Dokument popisuje pozapomenutou operaci Dragoon - osvobození jižní Francie, provedenou primárně První Francouzskou Armádou (jednotky FFA). Moc jsem toho na toto téma dosud neviděl, ale bavilo mě to. ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama