Reklama

Reklama

Slyšte, Slované

(seriál)
Česko, 2016, 1 h 18 min (Minutáž: 26 min)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Triptych o cestě ke křesťanské víře a o duchovním a uměleckém významu Velké Moravy... Jak dlouhá byla cesta od pohanství ke křesťanství v našich končinách a kde začala? Naše vyprávění začneme v malebné krajině jižní Moravy u základů jednoho z raných křesťanských kostelů v Modré u Velehradu. Sem kdysi přišli jako pohané jedni z prvních Slovanů a podstoupili cestu k proměně své víry. V 9. století v těchto místech vznikl významný státní útvar – Velká Morava. Sem přišli na žádost knížete Rastislava v roce 863 z Konstantinopole učenci Cyril a Metoděj. Do té doby se zde šířilo křesťanství shora, prostřednictvím elit a skrze panovníka. Cyrilometodějská mise však přinesla nové písmo, právní zákoník i lidem srozumitelnější náboženský ritus. Prestiž a moc vládců velkomoravské říše byla na vzestupu.

Tajemství starých říší a polozapomenutých vládců i jejich lidu na území bývalé Velké Moravy pomáhají už desítky let odkrývat moravští archeologové. Jak se tu kdysi žilo, co uměli naši předkové a v co věřili? Poodhalí v triptychu Slyšte, Slované spolu se svými kolegy průvodce pořadem, známý archeolog a historik Luděk Galuška. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď tempo je nevalné a animácie chudobnejšie, svojou zvolenou témou, informatívnym množstvom a detailným náhľadom je to predsa len jeden s tých vydarenejších dokuseriálov od naších západných susedov. Nezaškodila by väčšia šírka záberu - Veľká Morava to nebolo iba 'Moravsko'. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Výborná dokumentární minisérie, která shrnuje to nejdůležitější o naší pradávné říši. Oceňuji i harmonické propojení historie a archeologie, což, přiznávám, ani jinak provést nejde. Velice se mi líbilo i grafické ztvárnění; především všemožné rekonstrukce velkomoravských staveb. Jsem rád, že nás Velkou Moravou mohl provést archeolog Luděk Galuška a jeho další kolegové, u nichž je radostné pozorovat, jak je jejich práce baví. ()

Reklama

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Velkomoravské říši. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama