Reklama

Reklama

Exhibition on Screen: Manet - Portraying Life

  • Slovensko Manet z Kráľovskej akadémie umení
Velká Británie, 2013

Režie:

Ben Harding

Kamera:

Owen Scurfield

Obsahy(1)

Tato velmi populární výstava z Královské akademie umění v Londýně byla vůbec první retrospektivní dílo věnováno portrétům Eduarda Maneta. Představuje tohoto tajemného a občas kontroverzního umělce v průběhu celé jeho kariéry za pomocí kolekce, která soustřeďuje práce z celé Evropy, Asie a Spojených států. Manet – portrétista nebyl vlastně nikdy prozkoumán v jedné výstavě, přestože portréty tvoří přibližně polovinu jeho umělecké tvorby. Maloval svou rodinu, přátele, literární, politické a umělecké osobnosti své doby, vykresloval život všech ve svém okolí a také celou pařížskou společnost. Výstava se skládá z více než padesáti děl, včetně portrétů jeho nejbližších, manželky Suzanne Leenhoff nebo ikon své doby; Antonina Prousta, Émila Zoly a Stéphana Mallarmé, spolu s výjevy z každodenního života, které vypovídají o Manetovu pokrokovém, moderním přístupu k portrétování. (Kinolucerna.cz)

(více)

Recenze (2)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Tahle série dokumentů o výstavách slavných malířů Exhibition on Screen režiséra Bena Hardinga je skvělá. Oproti dílu věnovanému Edvardu Munchovi je u Maneta méně hraných flashbacků do minulosti, za což jsem jedině rád, jelikož hrané pasáže v dokumentech obecně nemám rád. Naopak procházení výstavy a především rozebírání jednotlivých obrazů je pro někoho, kdo má k umění vztah úžasná záležitost. Kdybyste šli na výstavu sami, nedostanete pravděpodobně takovou hromadu informací a rozborů. Rád bych viděl podobné výstavy naživo, ale série Bena Hardinga je parádní náhradou. 8/10 ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Dokument udělaný zajímavým způsobem. Rozbory jednotlivých obrazů promíchané s informacemi o velkém Mistrovi. Mrzely mi některé řeči kurátorů. Nevím, proč si někteří akademici dokazují své ego tím hrozným intelektuálským žvaněním. Netvrdím, že mluvili hlouposti, ale mluvili tak šroubovaně, až to nebylo chvílemi k poslouchání. O Umění by se takhle mluvit nemělo. Umění je všech, tak k němu, laskavě, takhle přistupujte, milí kurátoři! ()

Reklama

Reklama