Reklama

Reklama

Yu Chigong

  • angličtina Yuchi Gong: The Door God
všechny plakáty
Čína, 2011, 90 min

Obsahy(1)

Yuchi Gong (585 - 658), neboli Yuchi Jingde, byl slavným a respektovaným generálem tehdejší vládnoucí čínské dynastie Tang (唐, 618–907). Narodil se za vlády císaře Wen of Sui (隋文帝; 541 – 604) v původní provincii Shuo Province (朔州, dnešní moderní Šuo-čou, provincie Šan-si). Svůj ranný život prožil jako starostlivý otec, hlava rodiny, pro něhož byla právě rodina vše. Jenže i to se změnilo po útoku rebelujících agrárních nájezdníků, vzpouzejících se nadvládě vládnoucí čínské dynastie Sui, kterou ze svého vladařského trůnu vedl syn tehdejšího zakladatele, Yang of Sui (隋煬帝, 569 - 618). Když byl během nájezdu zabit jeho rukou syn tehdejšího rebelujícího generála, Yuchi se vydal na útěk, ponechávajíc za sebou svoji rodinu; otce i ženu s dítětem. A právě vlastní dítě bylo to nejdražší, co během svého života poznal; hledal jej celých dvacet let, aby jej nakonec našel na bitevním poli, coby mladého neporazitelného válečníka, reprezentujícího sjednocené kočovné klany, kterému byl nucen se postavit. (Conspi)

(více)

Recenze (1)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další filmová pocta věhlasnému čínskému bojovníkovi z dávných dob, jehož děj je, jako obvykle, založen na životním příběhu. Tentokrát se jedná o slavného generála Yu Chigonga z dynastie Tang a tvůrci prostřednictvím tohoto snímku vytvořili jeho obraz úcty a loajality k císaři, který také miloval prostý lid a především svou ženu a syna. Dalo by se tedy říct, snímek jako každý jiný tohoto druhu. Jedná se však o snímek nízkorozpočtový, tudíž, co se týče výpravy a tradičních dechberoucích bitev tisíce a tisíce válečníků, je u tohoto počinu potřeba si nechat zajít chuť. Jediné, co vše drží nad vodou, jsou honosné kostýmy. A snad i poměrně jednoduchý scénář, který se sice snaží být zajímavý, ale bohužel je oproti tomu zase poměrně zkratkovitý, což je spíše na škodu. Na stopáž devadesáti minut ani není divu, neboť takovéto náměty vždy musí mít minimálně dvě hodiny, aby dané scény, konflikty a intriky měli nějaký ucelený smysl. Tady je to poměrně neomalené a mnohdy, právě vlivem zkrácenosti ve svém dějovém vývoji, i krapet nesmyslné. Na druhou stranu, my v Evropě o dané historii stejně nevíme nic, tudíž nám historické nepřesnosti mohu být zcela druhořadé. Takhle je to pro nás  jen další popcornový válečný historický  film z období dávné čínské historie. ()

Zajímavosti (1)

  • Válečný generál Yuchi Gong (585 - 658) se po boku generála Qin Shubao (? - 638) stal v očích čínského lidu persónou, kterou uctívali, a k níž se modlili. Ve starých čínských tradičních pověstech byly této dvojici přisuzovány mýtické schopnosti ochránit prosté od zlých duchů a dodat odvahu proti svým utlačovatelům. Jejich vyobrazení byla umisťována na vstupní dveře. Díky tomu se dvojici přezdívalo 'dveřní bohové', tzn. 門神, Menshen. (Conspi)

Reklama

Reklama