Reklama

Reklama

Polsko, lákavý pohled k sousedům

(TV film)
  • Francie Pologne, les chemins du renouveau (více)
Francie, 2009, 52 min

Obsahy(1)

Poutavá historie i současnost středoevropského státu. Zeměpisně, historicky i kulturně je Polsko mostem mezi východní a západní Evropou, vždyť i geometrický střed evropského kontinentu se nachází právě na jeho území. Zemi tradičně protínají hranice velkých geografických, klimatických, jazykových i náboženských celků. K návštěvě lákají historická města i klidné přírodní oblasti.
Tři čtvrtiny polského území jsou součástí obrovské roviny, táhnoucí se od západní Francie až po Rusko, a nedosahují nadmořské výšky ani 200 metrů. Na jihu je naopak její reliéf výraznější. Horský masiv Karpat dosahuje výšky 2500 metrů. Najdeme tu přes 20 národních parků s pečlivě chráněnou panenskou přírodou.
Polsko změnilo během staletí několikrát své hranice. Poslední výrazná změna ho potkala po 2. světové válce, kdy se posunulo na západ: získalo část území poraženého Německa, naopak část jeho východních území byla přidělena Sovětskému svazu. V současnosti sousedí se sedmi státy a na severu jeho hranici tvoří přibližně 700 kilometrů dlouhé pobřeží Baltského moře.
V Polsku, které má rozlohu 312 679 km², žije zhruba 40 milionů obyvatel. Je jednou z mála zemí střední Evropy, kde nežije žádná významnější etnická menšina. Celkem 95 % obyvatelstva je polského původu, přibližně stejné množství se hlásí ke katolické církvi. (Česká televize)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Pavel1000 VHS
31.03.2019
Pavel1000 VHS
24.01.2019
majo25 Jiné
10.02.2016

Reklama

Reklama