Reklama

Reklama

Epizody(10)

Obsahy(1)

1945–48 Československo mezi demokracií a totalitou. (Česká televize)

Recenze uživatele sportovec k tomuto seriálu (5)

Třetí republika (2018) 

Další z významných pořadů historické popularizující publicistiky za provádění Přemysla Čecha přibližuje značně neznámé období našich novodobých dějin a skýtá nabytí více než základních vědomostí v době často nedoceňované historické paměti. Bohužel zejména v sedmé části silně utrpěla vyváženost výkladu; pokud se mluvilo o slabinách, měl jim být věnován samostatný díl. Neblblo jenom Česko. ()

Slovensko (2018) (E04) 

Slovenské události, o kterých se takřka nic neví, jsou podány v hutné, výstižné zkratce. Zaráží jedno: nedostatek úcty a naprostá nevědomost nejen k Jozefu Lettrichovi, ale i Fedoru Hodžovi, Jánu Ursínymu, Vavro Šrobárovi a dalším čelným osobnostem slovenské demokracie československého období. ()

Svoboda pod kontrolou (2018) (E08) 

Je pravdou, že cenzurující ráz české kultury Třetí republiky nelze popřít. Nebyla to však tendence jediná. Periodika jako KRIITICKÝ MĚSÍČNÍK či peroutkovská žurnalistika také nacházela své čtenáře a objevovala se řada pozoruhodných děl. Tyto prvky jsou v osmé části cyklu neúměrně potlačeny. ()

Československá volba (2018) (E09) 

Vedle přecenění osobnosti Jana Masaryka je výraznou slabinou této části výklad událostí kolem konferencí Spojených národů v letech 1943 - 1945. O sovětizaci Československa bylo rozhodnuto již na jaře 1944. Ani cena případné krvavé občanské války nebyla s to změnit tuto skutečnost. Globální souvislosti té doby byly proti nám. ()

Reklama

Reklama