Reklama

Reklama

Dámy na Spitfirech

  • Česko Sesterstvo Spitfire (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Osudy žen, které během 2. světové války sloužily po boku mužů u britské Letecké přepravní služby... Úkolem statečných žen a dívek bylo přelétávání nejrůznějších typů vojenských letadel mezi leteckými továrnami a opravnami a základnami RAF. Během 2. světové války nalétali piloti a pilotky Letecké přepravní služby 415 000 hodin a přepravili 308 000 letadel různých typů. Sto sedmdesát čtyři příslušníků Air Transport Auxiliary (ATA) zahynulo, z toho šestnáct žen. Pamětnice vzpomínají na své první zkušenosti s létáním a na válečné dny, kdy jejich služba nemalou měrou přispěla k vítězství spojeneckých jednotek ve válce. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Za první války Lord Flashheart začínajícím letcům tvrdil, že se ze všeho nejdřív musí naučit, že se k bedně musí chovat jako k ženské. A když se ho naivní nadporučík George zeptal, jestli to myslí tak, že si mají vzít letadlo na víkend domů a představit ho mamince, Flash mu odvětil, že ne, že má do něj jít pětkrát denně a vzít ho do nebe a zpět! Začínáte taky rozumět, proč sufražetky chtěly volební právo? A pak přišla druhá válka a na velitele letky, který uměl přivést nábytek k mnohočetnému orgasmu jen tím, že si něj sedne, si nikdo nevzpomněl. Byl tu totiž miláček Spitfire a Flash byl definitivně „ran out of juice“.. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Rovnakou témou sa zaoberá aj ďalší britský dokument Ženy v Spitfairu (Spitfire Women). Z Veľkej Británie bolo do 2. svetovej vojny zapojených 7 miliónov žien. Z toho 450 tisíc bolo v uniforme a ďalších 500 tisíc zapojených do aktivít civilnej obrany. V Británii v zmysle zákona sa ženy nesmeli zapájať do bojových činnosti v rámci všetkých troch odvetví armády (pechota, letectvo a námorné sily). A tak ich úlohy prebiehali v rámci Air Transport Auxiliary (ATA) tzn. leteckej prepravnej služby. Tieto dámy nazývané Attagirls prevážali nové, poškodené alebo opravené lietadla všetkých typov medzi letiskami, továrňami, montážnymi závodmi, jednotkami údržby, šrotoviskami až k jednotkám RAF (nie však námorné lode). Išlo o typy lietadiel Spitfire, Hawker Hurricanes, Mosquitoes, Mustangs, Lancasters, Halifaxes, Fairey Swordfish, Fairey Barracudas a Fortresses. ATA činnosť zahájila 14. novembra 1939, keď prvou veliteľkou sa stala Pauline Gower, celkovo sa v činnosti vystriedalo 166 ženských pilotiek z ktorých 15 prišlo pri tejto činnosti o život. Nakoniec 30.11.1945 bola letecká prepravná služba zrušená. Prínosom dokumentu je, že si rozprávajú svoje príbehy priame účastníčky týchto prepravných úloh, ktorých je rok čo rok menej. ()

Reklama

Reklama