Recenze (4 591)

Ďábelsky Váš (1967)
Čtyři v zámku a pes. Vilný cynik bez paměti držen za vysokou zdí manželkou, která odmítá zařadit sex mezi prvky rekonvalescence. A s nimi rodinný přítel, co rád pořizuje audionahrávky, sluha čínského původu, který při náznacích náklonosti mužů ke své paní začne zuřivě leštit předměty a jeden čtyřnohý nepřítel s dobrým čichem. Je na vás, abyste tipovaly, co z toho milostného čtverce zůstane za geometrický útvar a kdo nakonec v rámci nařízené medikace bude muset spolknout hořkou pilulku.. Duvivier tam mohl vnést trochu více napětí a erotického dusna a odnést Delona, který se na to pobíhání po pozemku a postupné rozsvěcování ve škebli příliš nehodil..

To Catch a Killer (2023)
Témat k sociálním komentářům se nakousne tolik, že se u žádného nejde hlouběji, ale pořád zůstává solidní krimi, která má dobrý timing, co se týká odlehčení a věcně se otírá o moc zbožňující vyšší posty, které dobře ví, že starosta z Čelistí zůstal ve funkci i v sequelu. Škoda, že se to nevyhnulo některým klasickým žánrovým klišé (detektivové jdou sami na nebezpečné místo a záda jim kryje jen ješitnost a scénáristova vůle), nicméně buďme rádi za každý pokus na výšce, co zdolali atleti Fincher a Villeneuve. P.S.: Mendelsohnův řízný vyšetřovatel sypající profesní i životní moudra by si zasloužil seriálový prostor, ale asi to neklapne..

Papežův vymítač (2023)
Klasické vymítáníčko střižené Danem Brownem a reklamou na skútr Lambretta. Nadstavbou měla možná být ta teze o vatikánském spiknutí (ups, to ne my, to on!), ale nakonec se vše rozplizlo v generickém konci, po kterém se otec Amorth nemusel obávat nočních můr (ty přijdou až v roce 1998 po MS ve fotbale). Nad svěcenou vodou to drží Maximus Scooterus, jehož svérázného kněze bych si dokázal představit ve dvojici s Jamesem Woodsem ze Scary Movie. Když můžou být Hopkins s Prycem Dva papežové, měli by dostat šanci i Dva vymítači..

Death of Me (2020)
Zatímco Čína střílí do nebe jodid stříbrný, aby poručila větru, dešti, Thajci na to jdou jinak. Stačí pár naivních turistů a magie zaručí, že sezóna nebude narušena. De facto perpetuum mobile.. Bousman předvede pár nasty momentů a v reji halucinací požaduje po divákovi, aby se nacítil do bludné atmosféry, ale bohužel, není se čeho chytit. Možná střev přivázaných jako záchranné lano k molu? Netušil jsem, že Chris a Liam mají bratra. Měli by se přimluvit za jeho častější obsazování, protože vedle něj vypadají jako vynikající herci..

Hell Fest: Park hrůzy (2018)
Skupina teenagerů je slasherována při festivalu hrůzy a jelikož mezi ně patří i Lucka Vondráčková, tak je jasné, že ta trocha krve je zředěná marmeláda! Natočené už stokrát a lépe, utopené v neonech, stroboskopech, nudných postavách a omezené invenci tvůrců (i ty kostýmy a kulisy jsou použité z existujících zábavných parků a haunted houseů v Georgii). Maska vrahouna se jménem „The Other“ má jistý merch potenciál, ale tam ta snaha nějak komerčněji „vřískat“ asi i končí..

The Covenant (2023)
Epizoda 1: Léčka. Epizoda 2: Přežít. Epizoda 3: Svědomí svítí oranžová, čeká se na zelenou od manželky. Epizoda 4: Splacený dluh. První přinese chlapáctví a testosteron, druhá klidnou sílu Dar Salima, ve třetí se ukáže, že režisér si s postavami prostými nadsázky není tak moc jistý a ve čtvrté už se plní závazek podle očekávaných last minute notiček. Ritchie je mimo své ostrovy kreativně zabržděný a v posledních desítkách zpomalených sekund jsem si říkal, že snad pustil na režisérskou sesli Péťu Berga, ale jako ukázka ze zákoníku cti, který člověkovi vnitřně říká, co je správné udělat, to na mě zapůsobilo. Stejně jako když se objevil Anděl smrti bez siluety z flérů, která mu dala jméno..

Čerkasy (2019)
Bez heroismu, příkras a nějakých politických statementů. Osudy obyčejných lidí vtažených do věcí, na které mají pramalý vliv a co otestují pevnost jejich charakteru. Filmařsky sice střídmé, ale události posledních měsíců tomu dodávají na naléhavosti. Snad se ta kombinace imperialismu, tuposti a nacionalismu založeném na malosti jednotlivce brzy zhroutí směrem dovnitř, tak jak to u říší se sklony k rozpínavosti bývá, nicméně i poté v nějaké zásadnější prozření nedoufám.. Apropo, ti, co v tomto filmu vidí propagandu a „ví své“, jsou legrační, protože sami jsou její obětí a vědí hovno..

Bez motivu (1971)
Nice terorizuje tajemný odstřelovač a inspektor Carella musí najít spojitost mezi obětmi, aby uspokojil policejního prefekta. Při četných výsleších svědkyň to však vypadá, že by raději uspokojil někoho jiného.. Morricone měl se svými několika jednoduchými motivy usnadněnou práci, protože obsah mu svou úrovní nemohl konkurovat. Nevím, jestli byl na vině střih, který si vzal příklad z detektivových anarchistických choutek v mládí, slabší scénář, nebo sám Trintignant, který z profilu připomínal Emmanuela Macrona a zepředu kyselou řiť. Spoiler: Taťuldo..? Taťuldo!

Noční letec (1997)
Upír a česnek? To nejde moc dohromady, ale co takhle upír a Cessna? Kingova povídka o bezskrupulózním dělníkovi bulváru na stopě krvesaje s leteckým průkazem má 40 stran, takže to prodloužení do celovečerního formátu (třeba Jimmym Olsenem v sukni) přináší pochopitelně nedostatky. Ty sebou bohužel nese i vizuál, který mi připomínal jistý mysteriózní seriál, při kterém nás držel na vážkách Jonathan Frakes. No nic, alespoň jsem poprvé viděl, jak to přes zrcadlo vypadá, když jde vampýr s pískem..

Žena na válečné stezce (2018)
John „Eco“ Rambo z islandského rašeliniště. Po tvrdošíjné sabotérce jdou snad všechny bezpečnostní složky státu, ale nelze ji polapit, i když jsou na ni nalepeny dva trojčlenné týmy z hudební a folklórní sekce! Tohle je Namasté sesterství, přátelství a vůli beroucí si to dobré ze svéhlavosti a komu to kvůli optice ekologické agitky chutná po očních bulvách dlouho vařené ovčí hlavy, ten by si měl zacpat ústa šťouchaným tuřínem..