Reklama

Reklama

Plácido Domingo Gala

(koncert)
  • Itálie Plácido Domingo 50th Anniversary Gala Evening (více)
Hudební
Itálie, 2019, 165 min (Alternativní 154 min)

Obsahy(1)

Jeden z nejvšestrannějších pěvců 20. století si připomněl své půlstoleté účinkování ve Veronské aréně scénami z Verdiho oper: "Nabucco", "Macbeth" a "Simone Boccanegra", v nichž ztvárnil titulní postavy. Orchestr a sbor (sbormistr V. Lombardi) této proslulé plenérové scény řídí Jordi Bernàcer... Španělský legendární tenorista Plácido Domingo debutoval ve Veronské aréně v pouhých 28 letech. Psal se rok 1969. Zpíval dvě náročné role italského repertoáru: prince Kalafa v Pucciniho "Turandot" vedle proslulé švédské sopranistky Birgit Nilssonové a Dona Carlose ve Verdiho stejnojmenné opeře, která se rovněž objevila ve Veronské aréně poprvé. Bylo to představení s Piero Cappuccillim, Montserrat Caballé a Fiorenzou Cossotto, které tehdy posunulo proslulou Veronské arénu do centra světové pozornosti, jak ohlašovaly novinové titulky. Dále pak tisk o Domingovi napsal, že „přes svůj mladý věk se dokonale zhostil velkých rolí, které jedinečně interpretoval“. O rok později zpíval Domingo rytíře Des Grieux v Pucciniho "Manon Lescaut" s Rainou Kabaivanskou v titulní roli. Nello Santi dirigoval toto představení, které se objevilo na programu Veronské arény také poprvé. V dalších letech následovala řada kritikou vychvalovaných představení se španělským zázračným tenoristou v hlavních rolích, který během dlouhé a náročné kariéry nikdy neodříkal... Aby Domingo oslavil důstojně půlstoleté výročí na této slavné open-air scéně, připravil si v roce 2019 ryze verdiovský program. Je známo, že zhruba před deseti lety přešel pěvec z tenorového na barytonový obor, a proto večer věnoval třem operám s rozsáhlými barytonovými party. V jednom večeru představil program z rozličných hudebně dramatických prací Giuseppa Verdiho a ukázal jeho tvůrčí rozvoj, který se stal synonymem pro italskou operu: od raného díla "Nabucca" (Domingo v této titulní postavě vystoupil poprvé v Londýně v r. 2013), přes "Macbetha" ze skladatelova středního kompozičního období (Domingův debut v této roli se konal v Berlíně v r. 2015), až po pozdní dílo "Simon Boccanegra" (titulní postava janovského dóžete, v níž Domingo poprvé účinkoval v r. 2009 ve zmíněné německé metropoli). (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Mistr119 

všechny recenze uživatele

No, krásný pěvecký večer, 3 finále oper v jednom, pěkně zazpívané, ale stejně jako v samotných záznamech celých oper s Domingem mám pocit, že to prostě není baryton! Furt je to tenor, který se jenom rozhodl "flákat" dole, protože nahoře už na to nemá.. :/ Ale jinak milý management, jak stále na Dominga udržet pozornost. :) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mám Plácida rád a uznávám jej, tento koncert k jeho 80tým narozeninám se mi vůbec nelíbil. Jednak on toho zas tak moc neodzpívá (v jeho věku i při šílené minutáži chápu, ale ...), jednak výběr pouze operní árii mě teda zrovna nenadchnul. Čekal jsem nějakou pecku, ale dostal jsem tak akorát starou bramboru. Škoda. ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama