Reklama

Reklama

Laguna Truk: Japonský Pearl Harbor

(TV film)
  • Velká Británie Truk Lagoon: Japan’s Pearl Harbor
Velká Británie, 2019, 47 min

Obsahy(1)

Oblast laguny Truk je místem největší koncentrace vraků japonských válečných plavidel z doby 2. světové války. Operace Hailstone, jejíž úspěch z února roku 1944 pro americkou armádu znamenal významný obrat v průběhu války v Tichomoří, zde zanechala desítky potopených lodí a stovky japonských letadel. Všechny tyto vraky ukrývají tajemné příběhy, které pomalu ale jistě upadají v zapomnění... Nejvíce vraků lodí potopených během druhé světové války najdete v odlehlé laguně uprostřed Tichého oceánu. Souostroví Truk je zapadákov, ale v roce 1944 stál přímo v centru akcí japonského námořnictva. Dokud ho nezasáhla Operace Hailstone, americká odplata za útok na Pearl Harbour. Za dva dny dokázala americká letadla potopit asi 40 japonských plavidel a zničit jejich kotviště. Většina z lodí zůstala ležet nedotčeně na dně moře. Mnohé vraky jsou stále naloženy vojenskými letadly, tanky, municí a zbraněmi. Nechybí ani kosti a lebky mrtvých námořníků. Mořské dno je poseté zřícenými stíhačkami a zničenými ponorkami. Dokonce i bunkry na souši a velitelské centrum mezi nimi zůstaly tak, jak je japonská armáda opustila. Postupně je pohlcuje postupující džungle, takže vypadají o to strašidelněji. V tomto snímku se zaměříme na pět hlavních lodních vraků, jejich význam i historii a odhalíme tajemství flotily duchů v Pacifiku. Aktuální záběry doplňují archivní materiály z válečných dob, díky kterým uvidíme dávno zničenou pýchu Japonska v celé její dávné kráse. Nenechte si ujít vůbec první dokumentární film natočený na souostroví Truk v plném rozlišení ani senzační záběry pod mořskou hladinou i nad ní. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

LoneGunman 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavá exkurze k vrakům japonských lodí potopených během operace Hailstone, jedné z méně známých kapitol války v Tichomoří (méně známá neznamená méně důležitá!). Nepitvá se zde detailně plánování a průběh operace, spíš je její průběh komentován v souvislosti s některými konkrétními vraky lodí a letadel. Záběry z pod hladiny moře se zde střídají s těmi dokumentárními a docela mě zaujal i hudební doprovod. Bohužel jsem měl ale tu smůlu, že jsem dokument viděl na PrimaZOOM v otřesném českém dabingu. Nechápu, jak je možné, že si dokumentární kanál není schopný nasmlouvat někoho, kdo se v tématu aspoň trochu orientuje. Označovat např. admirála Spruance jako velitele "5. letky" místo 5. flotily, to fakt tahá za uši neúnosně... Pokud to uvidíte v originále, asi si budete moct připočíst k hodnocení jednu hvězdu. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Japonska generalita námorných a leteckých síl na základe zvýšeného záujmu amerických prieskumných lietadiel začiatkom februára 1944, si vyhodnotili slabiny hlavnej základne japonského loďstva v Lagúne Truk. Výsledkom bolo, že japonské námorníctvo presťahovalo kombinované flotily na predsunutú základňu na súostrovie Palau a nakoniec až k Indonézii. Takže v Truku zostali menej podstatné lode predovšetkým nákladné. Ku dnu išlo celkovo 37 lodi (2 ľahké krížniky CL Katari, CL Naka, 4 torpédoborce DD Maikaze, DD Fumizuki, DD Oite, DD Tachikaze, 9 pomocných lodí a 20 nákladných lodí), ale aj stovka lietadiel a 4 500 vojakov. Američania túto operáciu Hailstone (17. - 18. februára 1944) pôvodne plánovali v rozsahu odplaty za Pearl Harbor a aj v tej sile, žiaľ Japonci získali informácie o chystanom útoku a to čo bolo kvalitné z Lagúny stihli premiestniť. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama