Reklama

Reklama

Jak se stavěla starověká města

(TV film)
  • Česko Budování starověkých měst: Řím a Atény (více)
Velká Británie, 2015, 2x60 min

Obsahy(1)

První město pro více jak milión lidí bylo postaveno před více než 2 000 lety. Bez jakýchkoliv moderních vymožeností a dnešních potřeb, jak fungovalo? Profesor Andrew Wallace Hadrill zkoumá zbytky těchto dávných metropolí a vysvětluje, jak města mohla fungovat bez výhod moderních technologií. Jak se dal vyhřívat římský dům a co jeho obyvatelé jedli? Jak v Aténách žili bez elektřiny, plynu, železnice nebo turbín? A jaké ponaučení si můžeme vzít od těchto dávných civilizací? (Viasat)

(více)

Recenze (2)

Everyone 

všechny recenze uživatele

Živě a plně entuziasmu, tak je zpracován tento jedinečně pojatý dokument. Zejména druhá část o Římu mě přesvědčila, že seriál si zaslouží plné ohodnocení. ___ zajímavost: Řím, který čítal přes 1 milion lidí (až 1,5 mil.), byl tak ohromující metropolí, že si to ani dnes v globálním kontextu při srovnání nedovedeme představit (město, které má o dva řády více obyvatel než ostatní). V době, kdy v Evropě bylo jen pár měst s více než 10 000 obyvateli, Řím měl o dva řády obyvatel více. Jeho úrovně dosáhla v západní Evropě až města za 1800 let!!!!!, tak významný a jedinečný byl. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument o městu sovy a městu orla... Jsem rád, že se tvůrci zaměřili na místa relativně neznámá, což představuje hlavní klad. Dá se ocenit i snaha postihnout nuance, které v těchto metropolích přežívají z antiky do dnešních časů. Za zmínku stojí i grafická výbava dokumentu, kdy na řadu přichází mnohé rekonstrukce, jež přibližují obraz dávných dob. Je pochopitelné, že za 2 hodiny není zkrátka možné o Athénách a Římu sdělit vše. Nicméně si myslím, že se podařilo podat ucelené poselství. Nezbývá než doplnit, že antická města budou i nadále představovat inspiraci pro budoucí generace. Díky jejich odkazu žijeme naši současnost. ()

Reklama

Reklama