Reklama

Reklama

Z tajných archivů: Protihra Wallenstein

(TV film)
Dokumentární / Historický / Krátkometrážní
Československo, 1970, 28 min

Režie:

Drahoslav Holub

Obsahy(1)

Dokumentární snímek o volavčí síti, kterou vybudovalo gestapo ze svých konfidentů pro likvidaci odbojových aktivit na území protektorátu... V noci z 8. na 9. dubna 1944 byli nedaleko Rakovníka vysazeni npr. Adolf Horák a rtn. Oldřich Janko – příslušníci desantu Sulphur. Měli za úkol sbírat zpravodajské informace a předávat je do Londýna prostřednictvím vysílačky Pavla. Jejich kontaktní adresy ale selhaly, což jen uspíšilo jejich zadržení gestapem. Oba výsadkáři vypověděli vše o svém poslání a dobrovolně se stali konfidenty gestapa. Přivedli jej na stopu skupiny Chalk, která byla vysazena na území protektorátu společně s nimi. Navíc byli využiti pro realizaci radiové protihry s krycím názvem Wallenstein, jež měla sloužit k získávání informací od řady odbojových skupin, a tím přispět k jejich likvidaci. Plán se naštěstí nezdařil. I přesto, že oba přískušníci desantu Sulphur spolupracovali s okupační moci, konce války se nedožili – oba byli popraveni 1. března roku 1945 v Terezíně. Dokumentární snímek sleduje osud dvojice na území protektorátu, k němuž promlouvá i řada pamětníků, kteří byli svědky důsledků jejího selhání. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Hneď na úvod musím poznamenať, že výsadky odosielané z Londýna (spravodajským odborom exilového Ministerstva národnej obrany) do protektorátu boli nedostatočne pripravované, boli im dávané adresy už zatknutých členov odboja alebo už zomrelých občanov. Preto ich pohyb v Protektorátu bol obťažný a bez pomoci takmer nemožný. To nie je na ospravedlnenie ďalšieho počínania jednotlivých výsadkov. Dňa 8.4.1944 bol vysadený výsadok CHALK v zložení npor. Bohumil Bednařík, rtn. Vladimír Hauptvogel, čat. Josef Künzl a rtn. František Nedělka. Ich úlohou bolo pomocou radiomajáku Eureka navádzať spojenecké lietadla na cieľ a prijímať ďalšie výsadky v priestore južných Čiech. Táto skupina nemala zázemie a po prezradení sa podujala na rádiovú hru s gestapom pod názvom Seni. Podarilo sa im ale do vysielania zaradiť varovné signály a Londýn túto hru odhalil. Všetci výsadkári skončili vo väzení v Prahe. Spoločne s nimi bol vysadený výsadok SULPHUR v zložení npor. Adolf Horák a rtn. Oldřich Janek. Ich úlohou bol zber spravodajských informácii v priestore západných Čiech. Ani oni nemali pripravené zázemie a tak 20.4.1944 boli zadržaní gestapom a keďže prisľúbili spoluprácu, začali rádiovú hru Wallenstein, ktorú kvôli Janekovi sa podarilo prezradiť. Horák sa dal do služieb gestapa a prezradil aj skupinu Chalk. Obaja boli 1.4.1945 v Terezine popravení. Dokument sa pomocou pamätníkov pokúša vysvetliť ich zlyhanie. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Dozvěděl jsem se mnoho nových zajímavých skutečnostech z období, které mě zajímá. Více méně je hrubý "výcuc" uveden v popisku. Zřejmě informace o nacistické síti složené ze zrádců z řad anglických a ruských výsadkářů včetně českých kolaborantů, kteří napomáhali k likvidaci druhého odboje, nebylo nic příjemné téma. Dokument v televizi nebyl dosud promítán (případně reprízován), protože asi nevyhovoval mocipánům z dřívější komunistické moci ani dnešním velitelům ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama