Reklama

Reklama

Buď můj hlas

(festivalový název)
  • Švédsko Be My Voice (více)
Trailer
Švédsko, 2021, 94 min (Televizní verze: 52 min)

Obsahy(1)

Ženu bez hidžábu v dnešním Íránu často čeká fyzické násilí i věznění. Přesto tisíce žen ve jménu boje za svobodu a rovnost toto riziko podstupují. Jejich hlasem se stala nezlomná kritička režimu Masíh Alínežád. Dokumentaristka Nahid Persson pomocí kamery i vznikajícího přátelství s energickou Masíh, íránskou novinářkou žijící v exilu v USA, postupně objevuje ženu, která je tváří a hlasem milionů lidí kritických vůči náboženskému fundamentalismu íránského režimu. Film však zároveň ukazuje i lidskou bytost radující se z maličkostí a trpící strastmi vlastní rodiny i stovek neznámých Íránců, kteří se na ni obracejí. Na pozadí násilného potlačování největších novodobých protivládních protestů jsme svědky každodenního úsilí ženy, jež i přes mnohaleté odtržení od rodiny, emoční i fyzické vyčerpání a pravidelné výhrůžky násilím a smrtí neúnavně bojuje za svobodnější Írán. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Nezarezonovalo to u mě jako film, zarezonovalo ale silně v tématu ochrany lidských práv a rovnoprávnosti žen. Závěr depresivní, videa v mobilech nervy drásající. Dobře, že film vzniknul. Promítali jsme mimo jiné i školám v rámci festivalu Jeden Svět v Ostravě, a zejména díky dívkám byly diskuze k filmu bohaté na sdílení stereotypů, kterými trpí pořád i naše společnost a to nejen v hlavách mužů, ale často pořád i žen. ()

Galerie (9)

Související novinky

Začíná festival Jeden svět

Začíná festival Jeden svět

23.03.2022

Dnes večer začíná v Praze 24. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letošní téma „Cesty svobody“ obrací pozornost na místa, kde se dějí věci, které… (více)

Reklama

Reklama