Reklama

Reklama

Zběhové z wehrmachtu

(TV film)
  • Francie Les Déserteurs de la Wehrmacht (více)

Obsahy(1)

Během vlády Adolfa Hitlera bylo na 30 tisíc vojáků německé armády, wehrmachtu, odsouzeno k trestu smrti za zběhnutí nebo odpor proti válce. Na 20 tisíc jich bylo skutečně popraveno, ostatní byli posláni za trest na východní frontu. Vrátily se pouhé čtyři tisícovky mužů... Ještě dnes žijí v Německu na tři stovky bývalých dezertérů, někteří z nich v tomto dokumentu vyprávějí o svém nelehkém životě. Těžké to totiž neměli jen během války, ale i po ní, kdy byli řadu let považováni za zrádce a zbabělce a až do 80. let měli záznam v rejstříku trestů za dezerci. Proč museli žít v opovržení tak dlouho? S jakými problémy se setkali při snaze dosáhnout rehabilitace? (CS Mystery)

(více)

Recenze (4)

janesX 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument. Naozaj dobrý. Bude vás pri ňom štekliť myšlienka, čo by ste vy robili vo vojne, ktorá by vám nedávala žiadny zmysel. Ja nehovorím, že by som dezertoval, to asi nie. Ale bol tam syn jedného otca - dezertéra z wehrmachtu a tento syn bol na svojho otca za tento jeho čin veľmi hrdý. Nech si myslí kto čo chce, budem úprimný: aj ja by som bol. (85% ) ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Hodně kvalitní a na faktech i konkrétních případech založený dokument, který ovšem jednoznačně usvědčuje z lži ty lidi (s Havlem v čele), kteří nás od roku 1990 dodnes povýšenecky přesvědčují, jak důsledně byla denacifikovaná a jak vysoce morání a demokratická je Spolková republika. Přitom v dokumentu je brána v úvahu i NDR a je zde vyvracována i lež o německých antifašistech, kteří de facto porazili nacistický režim. Je zde i ukázáno, jak všechna vina za válečná zvěrstva byla "hozena" na SS a byla vytvořena legenda o "rytířském" wehrmachtu. Co dodat. V chrámu a tvrzi kultury a morálky České televizi tenhle dokument nikdy nešel a nepůjde, stejně jako řada dalších podobných dokumentů. Tyto dokumenty můžeme vidět na menších televizích a maximálně tak na Primě. No díky bohu aspoň za to, plíživá cenzura a autocenzura se jistě časem zaměří i sem. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Síla , co si museli po válce prožívat  ve vlastní zemi. Rehabilitace se dočkali více jak 50 let po válce ti , kteří se toho dožili. Je v dokumentu pěkně vidět , že to náckovství bylo u západních sousedů zažrané až do morku kosti hodně dlouho . ()

Lajan 

všechny recenze uživatele

Zajímavé byly argumenty odpůrců rehabilitace. Rétorické vykrucování non plus ultra...prej že musí mít černé svědomí, že jsou to zbabělci, atd. Černé svědomí mohli mít právě ti, co poslušně zabíjeli a odvaha je vždy potřebná, když se jedinec postaví proti většině. Poslušně vykonávat rozkazy dovedou jen zbabělci. ()

Reklama

Reklama