Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Přehlídka finských dokumentárních filmů

Přehlídka finských dokumentárních filmů

21.03.2012

Severské kulturní centrum Skandinávský dům ve spolupráci s Kulturní radou Pirkanmaa a Finskou filmovou nadací pořádá unikátní přehlídku současných finských dokumentárních filmů. Od pondělí do středy 26. – 28. března 2012 bude v pražském kině Evald (Národní 28, Praha 1) promítnuto celkem 15 snímků, od několikaminutových až po celovečerní. Na programu jsou filmy oceňovaných režisérů i experimentální tvorba málo známých umělců. Všechny snímky vznikly v posledních letech a zobrazují vážným i úsměvným způsobem moderní Finsko s jeho specifiky, problémy, absurditami i nezvyklou poetikou. Společným tématem dokumentů je obraz rodinného života, mezilidských vztahů a dětských osudů na prahu třetího tisíciletí, střet odlehlých krajů země i lidského vědomí s moderní civilizací.

Z programu doporučujeme obzvláště snímek o dětech v pěstounské péči Navždy tvoji, který získal finskou cenu Jussi za nejlepší domácí dokument roku 2011. Pozornosti by však neměl uniknout ani syrový film Reindeerspotting – Útěk ze Santalandu, nabízející jedinečný a autentický pohled do světa narkomanů v laponském Rovaniemi. Své filmy přijedou do Prahy představit režiséři Mia Halme (Navždy tvoji; Velký kluk), Tuija Halttunen (V hlubinách mysli) a Aimo Hyvärinen (Päijänne, jezerní symfonie; Duch lidové hudby). Profesor Iikka Vehkalahti z Univerzity v Tampere pohovoří v rámci své přednášky o obrazu Finska v současném dokumentárním filmu. Více informací na www.skandinavskydum.cz.

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Nejnovější novinky

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

dnes

Světoznámý spisovatel a mimo jiné i filmový scenárista, režisér a producent Michael Crichton (1942–2008) nám v minulosti přinesl obří divácké hity jako Jurský park, Westworld a Twister, což jsou díla… (více)

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

03.05.2024

Jeff Bridges se vrací do barvitého digitálního světa počítačových obvodů. V chystaném snímku Tron: Ares od studia Walt Disney Pictures by totiž opět měl ztvárnit postavu tvůrce videoher Kevina Flynna… (více)

Reklama

Reklama