Reklama

Reklama

Emilíana Torrini

Emilíana Torrini

nar. 16.05.1977 (46 let)
Island

Biografie

Emilíana Torrini Davíðsdóttir se narodila na Islandu do rodiny italského majitele italské restaurace a jeho islandské manželky. Mladí prožila v městě Kópavogur blízko hlavního města Rejkaviku. V sedmi letech začala zpívat v místním pěveckém sboru, v patnácti začala studovat operní školu. Kromě toho pracovala v otcově restauraci a od sedmnácti let i v továrně na zpracování ryb.

Když místní divadlo připravovalo muzikál, Vlasy přihlásila se na konkurz a získala roli. Díky tomu se seznámila s hudebním ředitelem Jónem Ólafssonem. Výsledkem jejich vzájemné spolupráce se stalo pět písní původně určená otci Emilíany k padesátým narozeninám. Tyto písně se staly základem desky, která se na Islandu stala hitem a odstartoval její pěveckou kariéru. Nasledovalo koncertování po hotelech a restauracích, během něhož ji uslyšel šéf hudebního nakladatelství One Little Indian Records Derek Birkett. Dostala od něj nabídku kariéry ve Velké Británii. Přijala ji i když si během svých začátků v Londýně zažívala kulturní šok ve velkoměstě, které mělo mnohem větší populaci než celý Island dohromady.

Po několika úspěšných nahrávkách přišla nabídka spolupráce s novozélandským režisérem Petera Jacksona. Místo Björk, která pro těhotenství nemohla, nazpívala Emilíana Torrini píseň v závěrečných titulcích „Gollum's Song" pro slavný film PÁN PRSTENŮ: DVĚ VĚŽE (2002). O rok později si islandská zpěvačka italského původu odnesla nominaci na Grammy za spoluautorství písně Slow od Kylie Minogue. Její hlas zazněl také na deskách Gus Gus, Thievery Corporation či Paula Oakenfolda. Její hit JUNGLE DRUM v roce 2009 vedl dva měsíce německou a australskou hitparádu a dokonce islandská vláda s ním v oficiálních klipech zve turisty na Island.

Na svém kontě má i dvě role v islandské komedii EINKALÍF (1995) a britské romantické komedii PICCADILY JIM (2005). V roce 2010 po narození syna se vrátila na rodný Island.

Jiří "Ampi" Amler

Herečka

Host

Pořady
1996

TFI Friday

1974

3nach9

Reklama

Reklama