Reklama

Reklama

Colin Low

Colin Low

nar. 24.07.1926
Cardston, Alberta, Kanada

zem. 24.02.2016 (89 let)
Montréal, Kanada

Biografie

Colin Archibald Low OC RCA byl kanadský tvůrce a producent animovaných a dokumentárních filmů z National Film Board of Canada (NFB). Navštěvoval Banff School of Fine Arts a Calgary Institute of Technology, nyní známý jako Southern Alberta Institute of Technology. Jeho kariéra v NFB v Montrealu trvala více než šest desetiletí a podílel se na více než 200 produkcích, nejčastěji jako režisér, producent nebo výkonný producent.

Lowův krátký animovaný film The Romance of Transportation in Canada z roku 1952 získal Zlatou palmu za krátký film na filmovém festivalu v Cannes. Jeho dokumentární film Corral z roku 1954 byl vyhlášen nejlepším dokumentárním filmem na filmovém festivalu v Benátkách. Následoval druhý dokumentární film natočený v jižní Albertě – Circle of the Sun z roku 1960 – v němž byl poprvé zfilmován posvátný tanec slunce národa Kainai. V roce 1957 získal Lowe na filmovém festivalu v Cannes svou druhou Zlatou palmu za nejlepší krátký film, a to za dokument z roku City of Gold, který natočil společně s Wolfem Koenigem.

V roce 1960 Low společně s Romanem Kroitorem natočili film Universe, který upoutal pozornost Stanleyho Kubricka, jenž se připravoval na natáčení filmu 2001: Vesmírná odysea. Low byl přizván k práci na tomto filmu, ale musel ji odmítnout kvůli práci na filmu In the Labyrinth, který byl určen pro Expo 67, ačkoli některé Lowovy nápady byly do Kubrickova filmu začleněny.

Low spolupracoval s obyvateli ostrova Fogo v Newfoundlandu na natočení 27 filmů pro program Challenge for Change, který využívá média jako nástroj k dosažení sociálních změn a boje proti chudobě.

Low se podílel na řadě prvenství v širokoúhlém žánru. Experimentální vícesálová produkce „In the Labyrinth“ pomohla ke vzniku formátu IMAX. Low byl spolurežisérem první 3D produkce IMAX Transitions pro Expo 86 ve Vancouveru a také spolurežisérem filmu Momentum, prvního filmu ve formátu IMAX HD s 48 snímky za sekundu pro Expo 92 ve španělské Seville.

V roce 1972 obdržel Griersonovu cenu v rámci Kanadských filmových cen za „mimořádný přínos kanadské kinematografii“. V roce 1996 byl Low za svůj mimořádný přínos kanadské a světové kinematografii jmenován členem Řádu Kanady. V roce 1997 mu byla udělena cena Prix Albert-Tessier, která se uděluje jednotlivcům za vynikající kariéru v québecké kinematografii. Byl členem Kanadské královské akademie umění.

V roce 2002 udělila Asociace velkoformátových kin Lowovi a NFB cenu Abela Gance za vynikající práci v oblasti velkoformátové kinematografie. Na Lowovu počest byla pojmenována každoroční cena Colina Lowa, kterou uděluje Festival dokumentárních filmů DOXA jako ocenění nejlepšího kanadského dokumentárního filmu v programu festivalu.

Jeho syn Stephen Low šel v jeho šlépějích a také se z něj stal režisér.

sator

Režisér

Kameraman

Dokumentární
1957

City of Gold

Producent

Střihač

Dokumentární
1970

Un siècle d'hommes

1955

The Jolifou Inn

Krátkometrážní
1948

Time and Terrain

Herec

Scenárista

Dokumentární
1954

Corral

Reklama

Reklama