Reklama

Reklama

Universe

Krátkometrážní / Dokumentární
Kanada, 1960, 29 min

Recenze (4)

movie 

všechny recenze uživatele

Snímek, který údajně inspiroval Kubricka k natočení 2001. A není divu, zpracování vesmírných záběrů, planet apod. je na tehdejší dobu naprosto revoluční, dnes i visuálně velmi opojné. ()

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

Vesmír mám rád; nebudu přece sám proti sobě. Filmy o vesmíru mám rád; i tenhle pamětnický, předapollový se na plátně živě rozpíná. Kromě toho, že zprostředkovávají kosmodata, jsou svým obsahem moudré. Překonávají totiž, i když ji samy podprahově sugerují, přízemní optiku -  dobývat vesmír (stále totéž echo nefunkčního, ale rozhýbaného pozemského podmanit, ovládat, využít, zpeněžit), neboť čím dál v kosmickém prostoru od Země doputují, tím patrněji dokazují lidskou nepatrnost a unikátnost, a tak v hlubinách kosmu objevují nejcennější astronomický poznatek - uvědomění: ve vesmírném řádu není absurdní naše bytí, absurdní je, že jsme v mnoha ohledech sami proti sobě. // Sagan to efektně shrnul. ()

Sentido 

všechny recenze uživatele

Inspirační klíč ke Kubrickově 2001: A Space Odyssey a líbezné okno do historie vesmírné fascinace a naší cestě za jeho poznáváním. ()

Reklama

Reklama