Reklama

Reklama

Trevor Nunn

Trevor Nunn

nar. 14.01.1940 (84 let)
Ipswich, Suffolk, England, Velká Británie

Biografie

„Je úžasné, že může přijít někdo jako Baz Luhrmann a objevit Romea a Julii pro mladou generaci. Ale Baz toho dosáhl za cenu ořezání textu asi o šedesát procent. Já chci, aby byl Shakespeare znovu-objeven v plném znění, nebo v co možná nejúplnějším, protože tam se skrývá génius. To je to, co oslavujeme.“

Sir Trevor Nunn se narodil 14. ledna 1940 v anglickém městečku Ipswich a navzdory chudým poměrům, v nichž vyrůstal, se dokázal rychle propracovat k profesi, která jej lákala už od malička – k divadelní režii. Už ve třinácti se stal členem amatérské divadelní společnosti a v sedmnácti režíroval své první představení, ovšem tím rozhodujícím krokem kupředu bylo jeho přijetí na univerzitu v Cambridgi, kde získal stipendium díky výborným studijním výsledkům. Na Cambridgi se Nunn okamžitě zapojil do tamních divadelních aktivit, vyzkoušel si režii klasických her i muzikálů a při té příležitosti se seznámil mimo jiné i s Ianem McKellenem, budoucí celebritou (nejen) britské shakespearovské scény; McKellen později účinkoval v mnoha Nunnových divadelních inscenacích a dodnes jsou oba dobří přátelé.

V roce 1964 Nunn vstoupil do slavné Royal Shakespeare Company a jen o čtyři roky později – v pouhých dvaceti osmi letech – se stal jejím historicky nejmladším uměleckým ředitelem. Tuto funkci Nunn zastával celých osmnáct let a během té doby režíroval mnoho úspěšných představení, z nichž zřejmě největšího uznání ze strany britské kritiky i veřejnosti se dočkaly jednak jeho shakespearovské produkce, jednak populární muzikály. Mezi jeho nejznámější projekty patří minimalistická, klaustrofobní inscenace Shakespearova MACBETHA s McKellenem a Judi Dench v hlavních rolích, grandiózní devítihodinové divadelní zpracování Dickensova románu THE LIFE AND ADVENTURES OF NICHOLAS NICKLEBY, dále legendární CATS, jeden z nejdéle běžících muzikálů v historii Broadwaye (1982—2000) a první anglická produkce muzikálu LES MISÉRABLES, která na Broadwayi vydržela téměř stejně dlouho (1987—2003). V roce 1974 začal Trevor Nunn adaptovat své úspěšné divadelní produkce pro televizi – po komorní, ovšem díky působivým hereckým výkonům Richarda Johnsona a Janet Suzman (Nunnovy první manželky) pamětihodné adaptaci ANTONIA A KLEOPATRY následovalo televizní zpracování výše zmíněného MACBETHA (1979) a NICHOLASE NICKLEBYHO (1982), po nich přišel OTHELLO (1990), KUPEC BENÁTSKÝ (2001) a nejčerstvěji také KRÁL LEAR (2008), opět s Ianem McKellenem v hlavní roli. Společným rysem všech Nunnových inscenací je zjevná péče, která je věnována detailu, ať už jde o jemné nuance v textu samotné hry, charakterizaci postav pomocí kostýmů nebo drobné jevištní aktivity (tzv. bits of business), jimiž herci často doprovázejí a zpestřují své výstupy. Právě díky těmto miniaturním dramatickým ozdobám Nunn dokáže dodat energii, bezprostřednost a někdy i komiku hrám, které jsou jinak vzhledem ke svému stáří nezřídka vnímány spíše jen jako jakési kulturní relikvie.

Po odchodu z čela Royal Shakespeare Company se Nunn začal s úspěchem věnovat komerčnímu divadlu a filmu. Jeho dva celovečerní, romanticky laděné filmy, LADY JANE (1986) a Shakespearův VEČER TŘÍKRÁLOVÝ (1996), sklidily vesměs pozitivní ohlasy, třebaže jeho novým divadelním inscenacím (mezi nimiž bychom našli například i Stoppardovu ARKÁDII a ROCK’N’ROLL) se často dostalo přijetí ještě o něco vřelejšího, a Nunn, od roku 1994 šťastně ženatý s herečkou Imogen Stubbs (Desdemonou z jeho OTHELLA a Violou z VEČERA TŘÍKRÁLOVÉHO), obklopený mnoha prestižními cenami za nejlepší režii her i muzikálů a navrch ještě poctěný rytířským titulem, uděleným za mimořádný přínos britské divadelní scéně (2002), si může oddechnout – jeho dětský sen se stal skutečností – a předstírat touhu po klidném životě v důchodu.

bogu

Režisér

Filmy
2022

Vězeň číslo C33 (TV film)

2018

Příběh špionky

2008

King Lear (TV film)

2001

The Merchant of Venice (TV film)

1996

Večer tříkrálový

1993

Porgy and Bess (TV film)

1990

Othello (TV film)

1986

Lady Jane

1981

Three Sisters, The (TV film)

Reklama

Reklama

1975

Hedda

Seriály
1982

Life and Adventures of Nicholas Nickleby, The

Divadelní záznam
1999

Oklahoma!

Scenárista

Filmy
1996

Večer tříkrálový

Seriály
1981

American Playhouse

Pořady
1978

The South Bank Show

Herec

Filmy
1995

Some Interesting Facts About Peter Cook (TV film)

Seriály
2000

Changing Stages

Dokumentární
2006

TV's 50 Greatest Stars (TV film)

2003

The 100 Greatest Musicals (TV film)

Host

Skladatel

Hudební videoklipy
1999

Barbra Streisand & Vince Gill: Memory

Reklama

Reklama