Reklama

Reklama

Vězeň číslo C33

(TV film)
  • Velká Británie Prisoner C33
Velká Británie, 2022, 68 min (Alternativní 59 min)

Režie:

Trevor Nunn

Kamera:

Johann Perry

Hrají:

Toby Stephens
(další profese)

Obsahy(1)

Z hlubin bezedných tě volám, Hospodine, vyslyš můj hlas! ... Píše se rok 1896 a slavný dramatik, prozaik, básník a esejista Oscar Wilde si v žaláři v Readingu odpykává dvouletý trest, k němuž byl odsouzen o rok dříve za hrubý přečin proti mravopočestnosti (jak tehdejší zákon nazýval homosexuální pohlavní styk). Vězení Wildea téměř zlomilo a uvrhlo do hlubin zoufalství. Nelidskými podmínkami zdeptanému muži se v horečnatém stavu blízkém šílenství zjeví jeho mladší, sebevědomé já. V rozhovoru s ním Wilde bilancuje svůj život a svádí zápas o znovunalezení důstojnosti... Komorní drama pro jednoho herce natočil pro britskou BBC podle scénáře Stuarta Petersona, plného odkazů a citací z Wildeova díla, uznávaný divadelní a filmový režisér Trevor Nunn, který celých osmnáct let zastával funkci uměleckého ředitele slavné Royal Shakespeare Company a v roce 2002 byl za mimořádný přínos britské divadelní scéně povýšen do rytířského stavu. V ústřední „dvojroli“ podává strhující výkon známý anglický herec Toby Stephens. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

andrii 

všechny recenze uživatele

(Náru)Živé stíny, vlnolamy, muka mysli popelavého "Krasoně." Rozpolcený vjem. Dříve kníže sofistikované litery, magik salonního dialogu v ohnivém kabátě. Vládne cele palčivých mračen. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde žil v době, kdy byla homosexualita tvrdě trestaná a navíc měl tu smůlu, že vězení působila mnohem drsněji než nyní. Ó svatá prostoto, jak moc bychom taková vězení potřebovali dnes. Není divu, že v tehdejších podmínkách se musel skoro zbláznit. Navíc ho to nejspíš zničilo i společensky. Tuto rozervanost duše perfektně ztvárnil Toby Stephens. O. W. navíc ve svých hovorech vedl spousty filozofických řečí, z nichž řada působila nadčasově a měla by platnost i dnes. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Dráma z najhlbších zákutí trpiacej ľudskej duše v nehostinnom žalári. Toby Stephens ako potupený Oscar Wilde famózny. Tretia recenzia. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Dramatická analýza duše a mysli básníka Oscaea Wilda sedícího v žaláři prori svému alter ego, on v šedém vězeňském munduru a proti němu vyzdobený dvojník. Kaje, naříká, bouří se, uvažuje i vtipkuje a dvojník důvtipně reaguje. Nejprve temný žalář a ke konci tam prosvítá slunce....Skvělá role Toby Stephense v dvojroli.(70%) ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama