Reklama

Reklama

Jeff Cameron

Jeff Cameron

zem. 1985
neznámo kde

Biografie

Zejména jako herec mytologických snímků a spaghetti westernů je známý Goffredo Scarciofolo, který za svou přibližně dvanáctiletou kariéru (1962-1973), vytvořil 36 filmových rolí. Italský film nám představil Goffreda pod pseudonymy jako Glen Fortel, Giovanni Scarciofolo či Nino Scarciofolo. Drtivá většina filmových fanoušků ho ale zná pod jménem Jeff Cameron.

Jeff debutoval roku 1962 jako gladiátor ve filmu Michele Lupa, MACISTE, IL GLADIATORE PIÚ FORTE DEL MONDO. Jeho „gladiátorské“ umění se filmařům zalíbilo, a tak se Jeff v těchto rolích objevuje i následně. Více než herectví jsou to kousky kaskadérské. Jedná se o filmu ERCOLE CONTRO MOLOCH (1963), GLI INVINCIBILI DIECI GLADIATORI (1964), IL GLADIATORE CHE SFIDO L´IMPERIO (1965) a další. V roce 1965 se také poprvé objevuje ve spaghetti westernu, konkrétně v ÁDIOS GRINGO s Giulianem Gemmou a kaskadérské role přecházejí do rolí hereckých. Výrazněji na sebe upozornil v roli Randalla, roku 1966 ve westernu UN FIUME DI DOLLARI (BALÍK DOLARŮ). Westernů pak přichází velká řada včetně ARIZONA COLT (1966), SUGAR COLT (1967), 7 DONNE PER I MACGREGOR (1967), OGGI A ME…DOMANI A TE (DNES JÁ, ZÍTRA TY) 1968, zde role Morena, dále pak ANCHE PER DJANGO LE CAROGNE HANNO UN PREZZO (1971), kde ztvárnil Djanga nebo dva westerny Joe D´Amata z roku 1972 LA COLT ERA IL SUO DIO (zde si Jeff „vystřihl“ hlavní roli Mikeho Jacksona) a UN BOUNTY KILLER A TRINITA. Střelce Toma Cartera představoval ve filmu QUELLE SPORCHE ANIME DANNATE (1971). Zde se vydává pomstít svého zavražděného bratra.

Nejvíce westernů, kde jsme mohli Jeffa spatřit, natočil režisér Demofilo Fidani. Jsou to snímky STRANIERO…FATTI IL SEGNO DELLA CROCE! (1967), ED ORA…RACCOMANDA L´ANIMA A DIO! (1968), PASSA SARTANA…É L´OMBRA DELLA TUA MORTE (1969), ..E VENNERO IN QUATTRO PER UCCIDERE SARTANA! (1969), kde se Jeff představuje v roli Sartany jenž musí čelit čtyřem najatým zabijákům. Dále jsou to ještě westerny PER UNA BARA PIENA DI DOLLARI (1971) a GIÚ LA TESTA…HOMBRA (1971). Po taktovkou tohoto režiséra také Jeff svou hereckou kariéru roku 1973 ukončil. Jednalo se o roli Mikeho Artesiho v kriminálním dramatu LA LEGGE DELLA CAMORRA (1973).

Tím, že natáčel Jeff často s Demofilem Fidanim, se samozřejmě často při filmování potkával s Fidaniho dcerou Simonettou Vitelli, známou také pod pseudonymem Simone Blondell. O soukromém životě Jeffa není moc informací. Smrt ho zastihla poměrně mladého v roce 1985, ale více podrobností není v dostupných zdrojích uváděno.

Petr "Hennes" Hennebichler

Reklama

Reklama