foto

Marie-José Nat

  • nar. 22.4.1940 (78 let)
    Bonifacio, Corse, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzská herečka Marie-José Nat pochází z Korsiky a její vlastní jméno zní Marie-José Benhalassa. Na rodné Korsice vyrůstala do patnácti let, kdy se celá rodina přestěhovala do Paříže. Marie-José záhy zkusila štěstí jako modelka a začala se objevovat na titulních stranách časopisů, souběžně navštěvovala slavnou hereckou školu René Simona. Pro divadlo ji objevil významný režisér a herec Raymond Rouleau, souběžně získala i první zkušenost s kamerou – ve víceméně komparzní roli se mihla v adaptaci Dostojevského románu ZLOČIN A TREST (Le crime et châtiment, 1955).

Na divadelním jevišti zaujala svými výkony v představeních Nebezpečná křižovatka (Théâtre Michel) a Věno slečny Laury (Théâtre des Nouvautés) a již v roce 1958 získala divadelní cenu za ženský herecký výkon. V necelých dvaceti letech se pak propracovala i k mimořádným úspěchům na stříbrném plátně. Ve velké roli dcery hlavního hrdiny (Jean Gabin) se představila v dramatu LUČNÍ ULICE (Rue des prairies, 1959), více než pět a půl miliónu diváků ji pak vidělo v kinech v kriminálce PRAVDA (La vérite, 1960), v níž vytvořila s Brigitte Bardot sourozeneckou dvojici odlišných sester. V následujícím filmu HROZBA (La menace, 1960) se představila po boku Roberta Hosseina. Mezitím ale hrála i menší role v dalších filmech různých žánrů včetně tehdy oblíbených povídkových projektů.

Počátky filmové slávy zasáhly i do hereččina soukromého života. Při natáčení se seznámila s hercem Rogerem Dumasem (*1932), s nímž prožila krátké manželství (1960-1961). Pak ji pro spolupráci oslovil režisér Michel Drach, který představil další možnosti jejího herectví ve filmu AMÉLIE ANEB ČAS NA LÁSKU (Amélie ou le temps d´aimer, 1960). Jinou výraznou a zajímavou příležitost jí poskytl režisér André Cayatte ve svém nevšedním dvojfilmu ŽIVOT V MANŽELSTVÍ (La vie conjugale, 1963-1964). Kromě spolupráce s dalšími režiséry točila Marie-José Nat znovu i s Michelem Drachem (1930-1990), který byl v letech 1964-1981 jejím druhým manželem.

Spolupráce Marie-José Nat s manželem Michelem Drachem vyvrcholila filmem PLESOVÉ HOUSLE (Les violons du bal, 1974), který herečce vynesl cenu za hlavní ženskou roli na festivalu v Cannes. Dalším uměleckým triumfem manželského páru byl komorní příběh ženy se ztrátou paměti VLASTNÍ MINULOST NEZNÁMÁ (Le passe simple, 1977), za nějž Marie-José Nat obdržela ženskou hereckou cenu na festivalu v Karlových Varech. Tento film pro ni opět znamenal změnu v soukromém životě. Jejího manžela zde hrál Victor Lanoux (*1936), který se pak na několik stal hereččiným životním partnerem (s Michelem Drachem se rozvedla v roce 1981).

Po boku Victora Lanouxe se Marie-José Nat začala věnovat více divadlu, spolu slavili mimořádný úspěch především ve hře Dva na schodišti na jevišti Théâtre du Palais-Royal. Během osmdesátých let se Marie-José Nat před kamerou objevovala již jen výjimečně, své aktivity ale rozšířila také o televizi. Svou zatím poslední roli odehrála v nevšední válečné a mezinárodně oceněné komedii VLAK ŽIVOTA (Train de vie, 1998). V divadle pak po dvě sezóny excelovala v titulní roli Lukrécie Borgia ve stejnojmenné hře Victora Huga.

V roce 2005 se Marie-José Nat potřetí provdala, jejím manželem se stal spisovatel a písničkář íránského původu Serge Rezvani (*1928). Z předchozího manželství s Michelem Drachem má herečka tři syny, Davida (*1965), Juliena (*1973) a Aureliena (*1975); především nejstarší David kráčí ve stopách rodičů a v různých profesích pracuje u filmu. V roce 2006 vydala Marie-José Nat svou autobiografii Nezapomněla jsem (Je n΄ai pas oublié). Pro nás není bez zajímavosti také fakt, že v roce 2001 obdržela Cenu Karlovarského kraje.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2004 Ceux qui aiment ne meurent jamais
Le Cadeau d’Elena
2003 Année de mes sept ans, L' (TV film)
2000 Caracole, La (TV film)
1998 Deux mamans pour Noël (TV film)
Vlak života
1997 Nuit du destin, La
1994 Les Duchesnay: La glace et le feu (TV film)
1993 Nombril du monde, Le
1991 Río Negro
1990 Mort a dit peut-être, La (TV film)
1982 Anna
Fausses notes (TV film)
Litan
1981 Disubbidienza, La
1978 Vent sur la maison, Le (TV film)
1977 Vlastní minulost neznámá
1974 Dis-moi que tu m'aimes
Les violons du bal
1973 6 rue du calvaire
Embassy
1972 Lumière noire, La (TV film)
1971 Opium et le baton, L'
1970 Élise ou la vraie vie
1969 Vyděděnec
1967 Dákové
Hélène ou La joie de vivre (TV film)
Mon amour, mon amour
1966 Safari diamants
1965 Bonne occase, La
Journal d'une femme en blanc, Le
1964 Francoise aneb Život v manželství
1963 Jean-Marc aneb Život v manželství
Un coup dans l'aile (TV film)
1962 Les sept péchés capitaux
Éducation sentimentale, L'
1961 Amélie ou le temps d'aimer
Mariage de Figaro, Le (TV film)
Menace, La
1960 Francouzka a láska
Pravda
Vive le duc!
1959 Fruits du péché, Les
Luční ulice
Nuit de Tom Brown, La (TV film)
Secret professionnel
Vous n'avez rien à déclarer?
1958 Arènes joyeuses
1957 Donnez-moi ma chance
1956 Club de femmes
Zločin a trest

TV seriály

2004 Colette (TV seriál)
1998 Marmottes, Les (TV seriál)
1995 Modrá země (TV seriál)
1990 Constance et Vicky (TV seriál)
1988 Klan (TV seriál)
1982 Petit théâtre de Bouvard, Le (TV seriál)
1975 Rosenbergovi nesmějí zemřít (TV seriál)
1972 Lidé z Mogadoru (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.
2007 Cannes, 60 ans d'histoires (TV film)
Winnetou darf nicht sterben
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
1987 La nuit des Molières (TV seriál)
1983 Plaisir du théâtre (TV seriál)
1964 Chroniques de France (TV seriál)
1956 Cinépanorama (TV seriál)

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2000 Vie privée, vie publique (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1971 Cadet Rousselle (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace