foto

Esa Illi

  • nar. 20.6.1962 (58 let)
    Mäntyharju, Finsko

Biografie

Esa Illi (1962) je finský scenárista, režisér a pedagog. V Helsinkách vystudoval Univerzitu umění a designu, poté se již věnoval filmové tvorbě. Režíroval dokumenty, TV dramata a seriály či krátké hrané snímky. Debutoval středometrážní dramatem Midsummer Stories (Juhannustarinoita, 1997), ve stejném žánru pak pokračoval celovečerními filmy Darebáctví (Apinajuttu, 2000) a Bratři (Broidit, 2003). Později natočil komedii a Jungle Of Dreams (Uusi päivä, 2010).

Zlín Film Festival

Herecká filmografie

Filmy

2020 Suodji
2012 Plan IX (studentský film)
2010 The Insignificant Truth (studentský film)
2003 Nousukausi
2002 Maine (studentský film)
Pieniä eroja
2001 Ken tulta pyytää
1997 Juhannustarinoita
Jäänmurtaja

TV seriály

2010 Uusi päivä (TV seriál)
2003 Operation Stella Polaris (TV seriál)
2002 Kylmäverisesti sinun (TV seriál)
Maan korvessa kulkevi (S02E01)

Režijní filmografie

Filmy

2015 Naše příběhy
2010 L'Artiste
2008 Jungle of Dreams (TV film)
2006 Siilijuttu
2003 Broidit
Modena (studentský film)
2000 Apinajuttu
1998 Kaikki hyvin (TV film)
1997 Juhannustarinoita
1993 Kili kali (studentský film)
1990 Laiska kuolema
1986 Häät (studentský film)

TV seriály

2010 Uusi päivä (TV seriál)

Dokumentární

2020 Save and Quit?
1996 Kolmet häät (TV film)
1994 Kati (TV film)
1993 Ennätystentekijät (TV film)
1990 Lauluja Suomesta (studentský film)
Mediakomppania. Pertti "Neumann" Nieminen (TV film)
1989 Mikä-mikä-maa

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Naše příběhy
2010 L'Artiste
2008 Jungle of Dreams (TV film)
2006 Siilijuttu
2003 Broidit
Modena (studentský film)
2002 Maine (studentský film)
2000 Apinajuttu
1998 Kaikki hyvin (TV film)
1997 Juhannustarinoita
1993 Kili kali (studentský film)
1990 Laiska kuolema
1988 Etydi
1986 Häät (studentský film)

Dokumentární

2020 Save and Quit?
1993 Ennätystentekijät (TV film)
1990 Lauluja Suomesta (studentský film)
Mediakomppania. Pertti "Neumann" Nieminen (TV film)

Kameramanská filmografie

Filmy

1995 Aivan tavallinen pankkirosvo (TV film)
1993 Toinen luonto (TV film)
1990 Laiska kuolema

Dokumentární

2020 Save and Quit?
1996 Haudattu tuntemattomana (TV film)
Tanssija 100 dB:n hiljaisuudesta (TV film)
1995 Kaupunkisinfonia (studentský film)
1994 Kun olin kuollut (TV film)
1993 Ennätystentekijät (TV film)
1990 Mediakomppania. Pertti "Neumann" Nieminen (TV film)
1989 Mikä-mikä-maa

Skladatelská filmografie

Filmy

2008 Jungle of Dreams (TV film)
2006 Siilijuttu
2000 Apinajuttu

Dokumentární

2020 Save and Quit?

Střihačská filmografie

Filmy

2006 Siilijuttu
1990 Laiska kuolema

Dokumentární

2020 Save and Quit?

Producentská filmografie

Filmy

1988 Etydi

Host

TV pořady

2016 Jussi Gaala 2016 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky