Reklama

Reklama

Satoši Kon

Satoši Kon

nar. 12.10.1963
Kuširo, Hokkaidó, Japonsko

zem. 24.08.2010 (46 let)
Tokio, Japonsko

Biografie

Satoshi Kon patří mezi nejtalentovanější mladé tvůrce japonského anime. Natáčí komplexní snímky, které se nebojí provokovat a zneklidňovat diváky, a dokazuje tak, že animovaný film nemusí být určen jen dětem.

Narodil se v japonském městě Kushiro roku 1963. Od útlého dětství se Satoshi zajímal o mangu a anime. Po dokončení střední školy se rozhodl navštěvovat Vysokou školu umění v Musashinu, kde se jeho láska k anime ještě znásobila. Během studií dostal svou první práci v populárním manga časopisu Young Magazine. Už tehdy se jeho kresby vyznačovaly dobrým citem pro kompozici. Tuto dovednost získal podle vlastních slov především díky sledování filmů Terryho Gilliama.

Po několika letech získávání cenných zkušeností ve světě mangy, se podílel na animaci filmu RÔJIN Z (1991), k němuž napsal scénář Katsuhiro Ôtomo, režisér kultovního anime AKIRA (1988). S ním spolupracoval Kon i na dalších projektech. Napsal scénář k jeho filmu WARUDO APAATOMENT HORA (1991) i k příběhu „Magnetická růže“ z povídkového sci-fi snímku MEMORIES (1995).

Bylo jen otázkou času kdy se talentovaný tvůrce dostane k režii. V roce 1997 debutoval s psychologickým thrillerem PERFECT BLUE. Adaptace povídky Yoshikaza Takeuchiho měla být původně natočena jako hraný film už v roce 1994, ale práci přerušilo ničivé zemětřesení v Kobe. Kvůli výrazně sníženému rozpočtu se tedy od živého natáčení opustilo a šanci získal Kon. Temný příběh o začínající herečce vyvolal mezi fanoušky anime nadšení. Satoshi Kon dokázal, že kreslený film může oslovit i náročnější dospělé diváky.

Mladý režisér nezklamal své nové příznivce ani dojemným dramatem o stárnoucí umělkyni MILLENNIUM ACTRESS (2001). Snímek oslovil nejen obyčejné diváky, ale i hollywoodského režiséra Stevena Spielberga, jehož společnost DreamWorks Entertainment koupila distribuční práva filmu pro Spojené státy. Zatím posledním uvedeným filmem Satoshiho Kona jsou TOKIJŠTÍ KMOTŘI (2003), za něž režisér získal významné novinářské ocenění Mainichi Film Concours. Na konci roku 2005 Kon oznámil, že jeho nové filmové dílo bude nést název PAPRIKA. Uvedení je naplánováno na rok 2007.

Lucie "Fabienne" Roušová

Režisér

Scenárista

Herec

Filmy
2006

Paprika

Reklama

Reklama