foto

Amanda Lear

  • nar. 18.6.1939 (79 let)
    Saigon, Francouzská Indočína
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Amanda Lear se narodila 18. června 1939 v Saigonu, datum jejího narození ale není jisté a někdy jsou uváděna jiná data. Její otec byl anglo - francouzského původu a její matka pocházela z Ruska. Dětství strávila cestováním po Evropě hlavně na školách ve Francii a Švýcarsku. Proto jí nedělalo problém zvládat několik světových jazyků, dokonale zvládá angličtinu, francouzštinu, němčinu a španělštinu. Jejím hlavním zájmem bylo umění, které také studovala. Navštěvovala malířské školy ve Francii a Anglii, během svého studia v Londýně dokázala upoutat svým exotickým vzhledem a začala pracovat jako modelka.

V roce 1965 se vrací do Paříže, kde pokračuje v kariéře modelky, zde potkává slavného malíře Salvadora Dalího, který si ji vybírá jako svou osobní modelku. V 80. letech potkává zpěváka Davida Bowieho, který ji uvede do světa hudby, ale tam se zpočátku vůbec nemůže prosadit, zájem o její osobu naplno vypukne až v 90. letech. Najednou se z ní stává královna disko hudby a její písničky hrají úplně všude.

V roce 2006 obdržela řád kultury a umění Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, který uděluje francouzský ministr kultury.

Ondřej "topr harley" Marek

Herecká filmografie

Filmy

2017 Il Premio
2015 Arts + Crafts Spectacular #3
2012 Nom de code: Rose (TV film)
2011 Grand restaurant II, Le (TV film)
2009 Lacoma
2008 Lovci draků
2002 Horečka pařížských ulic
1998 Bimboland
1993 Une femme pour moi (TV film)
1985 Grottenolm
1978 Zio Adolfo, in arte Führer
1967 Ne jouez pas avec Les Martiens

TV seriály

1996 L'@mour est à réinventer (TV seriál)
1992 Grosses têtes, Les (TV seriál)
1990 Vidéo gag (TV seriál)

Dokumentární

2016 Zlatá Lýra (TV film)
Zlatá lýra (TV seriál)
2012 Richard E. Grant's Hotel Secrets (TV seriál)
1978 Le notti porno nel mondo nº 2

TV pořady

2016 Amanda (TV pořad)
2014 Un soir à la Tour Eiffel (TV pořad)
2010 Comment ça va bien! (TV pořad)
2006 Salut les Terriens (TV pořad)
2005 Les grands du rire (TV pořad)
2003 20h10 pétantes (TV pořad)
93 Faubourg Saint-Honoré (TV pořad)
La méthode Cauet (TV pořad)
2002 Hyper show (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1998 Le plus grand cabaret du monde (TV pořad)
Tout le monde en parle (TV pořad)
Union libre (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1988 Questions pour un champion (TV pořad)
1979 Palmarès (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1972 Kessel Buntes, Ein (TV pořad)
The Midnight Special (TV pořad)
1968 Starparade (TV pořad)
1966 Bratislavská lýra (TV pořad)
Gala de l'Unicef (TV pořad)
1957 Aktuelle Schaubude (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace