Reklama

Reklama

Karl Maka

Karl Maka

nar. 29.02.1944 (80 let)
Taishan, Guangdong Province, Čína

Biografie

Karl Maka se narodil 29. února roku 1944 v Čínském Taishanu. Je známým hongkongským hercem, producentem a režisérem. V roce 1958 se přestěhoval do Hong Kongu a v roce 1963 do Spojených států, kde v New Yorku studoval na titul inženýra a dokonce pracoval pro telefonní společnost. V roce 1973 se však přestěhoval zpátky do Hong kongu, kde cítil, že má větší potenciál uplatnit svůj komediální a dramatický talent. A již v roce 1976 režíruje svůj první film.

V roce 1980 založil společně s partnery Raymondem Wongem a Deanem Shekem vlastní filmovou produkční společnost Cinema City, kde mohl konečně bez omezení využít svůj smysl pro humor a zkušenosti s komedií, které pochytil ve Spojených státech.

V roce 1982 natáčí svůj první velký hit, akční komedii Bláznivá mise (Aces go places), kde hraje po boku Samule Huie a Sylvie Chang. Tento film se dočkal celkem 4 pokračování. V roce 1983 dokonce získává cenu za nejlepšího Hongkongského herce. Koncem 80. let však zažije jeho produkční společnost několik neúspěchů a v roce 1990 krachuje. Karl se pokouší uplatnit na trhu s prodejem realit, ale zažije pouze několik dalších finančních krachů způsobených Asijskou finanční krizí. Následně se pokusil se svým někdejším hereckým partnerem Samem Huiem o filmový comeback filmem Da ying jia (Winner takes all) z roku 2000, ale ani tím neuspěl.

O jeho soukromém životě se mnoho neví. Pouze, že se oženil s herečkou Sylvií Chang, ale po nedlouhé době se opět rozvedli.

Mike "Šimpy" Šimpy

Herec

Producent

Scenárista

Režisér

Host

Pořady
1989

Jin ye bu she fang

Reklama

Reklama