Reklama

Reklama

Serge Korber

Serge Korber

nar. 01.02.1936
Paříž, Île de France, Francie

zem. 23.01.2022 (85 let)
neznámo kde

Biografie

Korber pochází z Paříže, od mládí pracoval u filmu, v několika filmech hrál menší role, z pozice asistenta režie se vypracoval k samostatné režii, prosadil se také jako scénárista. Počátkem 60. let natočil několik krátkometrážních filmů, jeho prvním celovečerním filmem byl snímek LE DIEX-SEPTIÈME CIEL (1965) s Jean-Louis Trintignantem v hlavní roli. Výrazněji se pak prosadil s komediemi UN IDIOT À PARIS (1966) a LA PETITE VERTU (1967), v nichž hrála dobově populární herečka vietnamského původu Dany Carrel. Poté Korber své síly spojil s Louisem de Funèsem v době jeho vrcholné popularity; z jejich spolupráce vzešly komedie L'HOMME ORCHESTRA (česky Piti piti pa, 1970) a SUR UN ARBRE PERCHÈ (Na stromě, 1971). U obou těchto filmů se Korber zároveň podílel na scénáři, nicméně zvláště film Na stromě patří k nejslabším kouskům Funèsovy filmografie, a to přes účast mezinárodní hvězdy Geraldine Chaplin. Film Piti piti pa byl Korberovým největším komerčním triumfem – v premiérovém nasazení se držel tři týdny na první příčce v návštěvnosti kin.

Další úspěch zaznamenalo drama LES FEUX DE LA CHANDELEUR (1972), které bylo natočeno podle oceněné stejnojmenné literární předlohy od Catherine Paysan. Kvalitní námět, herecké obsazení (Annie Girardot, Jean Rochefort) a v neposlední řadě hudba slavného Michela Legranda vedly ke kladným ohlasům na tento film, který byl uveden také na mezinárodním festivalu v Cannes. Nicméně ani v premiérovém nasazení nedokázal překonat například Lelouchův film Dobrodružství je dobrodružství. Další Korberův film URSULE ET GRELU (1974) vsadil opět na účast Annie Girardot, nicméně žádný velký úspěch se nekonal. Další roky se pak Korber uchýlil k natáčení erotických až pornografických filmů druhořadé kvality, později pak zkusil prorazit s kdysi populární skupinou Les Charlots komedií ET VIVE LA LIBERTÈ! (Ať žije svoboda, 1978), očekávaný úspěch se ale opět nedostavil. Ani další filmy různých žánrů se příliš nepovedly a Serge Korber pak v 80. letech točil převážně v televizi, seriály a televizní inscenace.

Na filmové plátno se vrátil až v roce 1996 s komedií LES BIDOCHON opět s Annie Girardot v hlavní roli, poté znovu pracoval pro televizi, v poslední době žije v soukromí. Serge Korber je dnes vnímán jako tvůrce průměrných komedií a dramat, nicméně některé jeho filmy z přelomu 60. a 70. let 20. století mají ve francouzské kinematografii své místo. Jeho manželka Marie Claire Korber pracuje též u filmu a jako střihačka se podílela na některých jeho filmech.

Pavel "argenson" Vlach

Režisér

Scenárista

Herec

Host

Pořady
2007

Un jour, un destin

Reklama

Reklama