Reklama

Reklama

Leo Marten

Leo Marten

nar. 24.08.1897
Sarajevo, Bosna a Hercegovina, Rakousko-Uhersko

zem. 1961
Rio de Janeiro, Brazílie

Biografie

Leo Marten, vlastním jménem Leopold Vymlátil se po studiu obchodní školy v roce 1914 zapsal na Karlovu univerzitu, kde chtěl studovat jazykovědné obory. Z této doby až do roku 1919 o něm nikde není ani zmínka. Je však jisté, že ze školy zběhl a studia nedokončil.

Jako tvůrce se nikdy příliš neprosadil a některé filmové materiály hlavně z jeho filmových začátků, kdy ve svých filmech působil i jako herec, se nedochovaly vůbec nebo jen z části. Jeho prvním režijním počinem byl film ZÁHADNÝ PŘÍPAD, kde si zahrál jednu z hlavních rolí. Poté se režisérsky odmlčel a hrál jen epizodní role ve filmech BOGRA, EVIN HŘÍCH, OHNĚM A MEČEM či SIVOOKÝ DÉMON. Ani tyto filmy nebyly divácky úspěšné. Leo Marten byl dalších 10 let v ústraní a působil jen jako příležitostný scénárista, střihač či herec v komparsu, vyzkoušel si i práci kameramana a asistenta výroby.

Jeho druhým režisérským počinem byl film HORSKÉ VOLÁNÍ S.O.S (1929), následovaný krimi dramatem DŽUNGLE VELKOMĚSTA z téhož roku. Ani nástup zvukového filmu režisér Marten zcela nezvládl a po filmech OPEŘENÉ STÍNY a ČERNÉ OČI, PROČ PLÁČETE...? z roku 1930, se režisérsky na dva roky odmlčel. Zahrál si pouze epizodní roli tanečníka v baru ve filmu ZE SOBOTY NA NEDĚLI (1931). V roce 1932 natočil film RŮŽOVÉ KOMBINÉ, roku 1933 pak českou a levnější verzi německého melodramatického filmu DIAGNOSA X a vše završil v roce 1934 dvěma filmy: ZA ŘÁDOVÝMI DVEŘMI a POZDNÍ MÁJ. Tyto však zcela propadly a staly se aspiranty na nejhorší režisérský počin.

V roce 1935 se natrvalo přestěhoval do Brazílie, neznámo proč, ale jisté je, že ještě téhož roku natočil v produkci brazilské společnosti Fiel Filme celovečerní snímek CABOCLA BONITA. Pět následujících let však nijak nepřispíval do fondu kinematografie. Od roku 1940 následovaly další snímky většinou melodramatického žánru, k nimž psal i scénáře. Živil se rovněž i jako kameraman a střihač. Jeho posledním filmem byl v roce 1950 snímek brazilské produkční společnosti Sul Films s názvem CASCALHO, ke kterému napsal i scénář podle novely Herberta Salese. Leo Marten zemřel po infarktu ve věku 64 let.

ČSFD.cz

Režisér

Herec

Scenárista

Dokumentární
1929

Zima

Ovládací panel

Reklama

Reklama