Reklama

Reklama

Bo Arne Vibenius

Bo Arne Vibenius

nar. 29.03.1943 (81 let)
Solna, Švédsko

Biografie

Filmová tvorba zůstává nelehkým kompromisem mezi komerční lukrativností a autorským vyjádřením. Málokdo zosobňuje tuto tíživou pravdu výmluvněji než režisér Bo Arne Vibenius, užívající také pseudonymy Alex Fridolinski a Ron Silberman Jr.

Nadějný talent, který sbíral zkušenosti coby asistent samotného Ingmara Bergmana při vzniku Persony (1966) a Hodiny vlků (1968), zažil kruté prozření, když jeho vysněný debut, surreálný dětský snímek Hur Marie träffade Fredrik, åsnan Rebus, kängurun Ploj och... (Jak Marie potkala Fredrika, oslíka Rebuse, klokana Ploje a..., 1969) v kinech propadl.

Po střízlivé reflexi mezinárodních trendů se Vibenius rozhodl nechat veškeré autorské ambice stranou a vytvořit dokonalý exploatační film, který divákům nabídne všechny prvoplánové atrakce a šokantní elementy, jež si ve skrytu duše žádají. Ačkoli předešlý popis je třeba brát s rezervou, protože vychází spíše z léty živených a přikrášlovaných mýtů kolem Vibeniuse, výsledný počin Thriller ˗ drsný film (1974) rozhodně představuje esenciální brak, jenž překročil dobové hranice filmového vyobrazení násilí a sexu.

Letní filmová škola

Režisér

Scenárista

Reklama

Reklama