Reklama

Reklama

Jóko Šimada

Jóko Šimada

nar. 17.05.1953
Kumamoto, Japonsko

zem. 25.07.2022 (69 let)
Tokyo, Japonsko

Biografie

Yoko je opravdu velká herečka, a to nejen talentem, ale i vzrůstem. 171 cm je na Japonku pozoruhodná výška. Narodila se na jihu Japonska v prefektuře Kuoamoto. Na studia chodila do dívčí střední školy Komazawa Gakuen v Tokyu. Od tří let včetně střední školy se připravovala na dráhu baletky. Proč se rozhodla věnovat herecké kariéře není známo, ale dobře jí tak a nám také, protože se svými hereckými výkony nesmazatelně zapsala a snad ještě zapíše do světové kinematografie.

Poprvé si zahrála (1971) v televizním dramatu MANŽELKA OSANA. V letech 1971 – 1972 hrála v televizním seriálu FREEZING POINT, který si v zemi vycházejícího slunce získal velkou sledovanost. Současně si střihla roli v dalším seriálu KAMEN RIDER. Od té doby se stala velmi žádanou herečkou a její kariéra začala stoupat. Do roku 1980 hrála ve více než 30 filmech a televizních seriálech. V našich zemích jsme ji mohli poprvé spatřit v psychologicko-kriminálním dramatu HRAD V PÍSKU (Suna no utsuwa – 1974).

Nejslavnější role však na ni teprve čekala – ŠÓGUN (1980) alias Zajatec japonských ostrovů (necitlivě ořezaná verze Šóguna promítaná v ČSSR). V této minisérii naplno ukázala českému divákovi svůj herecký talent v roli Lady Mariko Toda Buntaro. Byla jedinou postavou z masivního obsazení japonských herců, která v této minisérii hovoří anglickým jazykem. Ten se musela pilně učit, protože jím mnoho nevládla. Naučila se ho „za pochodu“ při natáčení a podle úspěchu, který seriál měl a následná ocenění (Zlatý glóbus – nejlepší herečka 1980, Zlaté jablko – objev roku 1980, AIB (Asociace pro mezinárodní vysílaní)) – Žena roku 1980, která obdržela za tuto roli, to zvládla na výbornou.

Když je někdo na špici, obyčejně to jde pak z kopce. V následných letech její hvězda trochu zapadla. Hrála spíše v televizních seriálech a u nás málo známých filmech. Do povědomí českého diváka se opět dostala rolí v klasické béčkové sekačce, střílečce, mlátičce ŠTVANICE (1995), kde si zahrála po boku Christophera Lamberta a ve snímku s podobnou tématikou FREEMAN - PLAČÍCÍ DRAK (1995).

Pak se na pět let odmlčela, aby se v roce 2000 objevila v čínském, u nás neznámém, snímku s nezapamatovatelným názvem. Poté si dala opět přestávku/y – rok 2005 drama SHINO a 2009 DEAR HEART : FURUETE NEMURE, kde ztvárnila vedlejší roli lékařky. V letech 2010 – 2011 si zahrála ve snímcích s erotickou tématikou YOKO SHIMADA NI AITAI, SECRET AFFAIR (známé též po jménem Yoko Shimada – asignace) a FAITHLESS LOVE. Mohla si to dovolit beze studu jak morálního (výtěžek spolkla úhrada části dluhů, které nasekal manžel), tak profesionálního, protože jí zůstalo mnoho z krásy, kterou byla obdařena už od dětství. Asi nestárne a jestli ano, tak z mého pohledu velmi pomalu.

Jak jsem již naznačil, Yoko měla určité problémy, o kterých se netřeba rozepisovat. Dle posledních zpráv se jí je podařilo překonat. Je rozvedená (rok 2010 ) a vyrovnaná s problémy. Pevně doufám, že další velká filmová role na ni ještě čeká a oslní nás zase v nějakém historickém, anebo jiném filmu či seriálu.

Bouffon

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama