foto

Joaquín Oristrell

  • nar. 1958
    Barcelona, Cataluña, Španělsko

Biografie

Joaquín Oristrell (1958, Barcelona) napsal od roku 1989 scénáře ke dvacítce komedií, některé uvedla Česká televize: Don Juan, mi querido fantasma (Don Juan, můj drahý duch, 1990, režie Antonio Mercero) a Salsa rosa (1992, režie Manuel Gómez Pereira). Právě s Gómezem Pereirou spolupracoval nejčastěji: např. ¿Por qué lo llaman amor cuando quieren decir sexo? (Proč tomu říkají láska, když mají na mysli sex?, 1993), El amor perjudica seriamente la salud (Láska vážně poškozuje zdraví, 1997), Cosas que hacen que la vida valga la pena (Věci, kvůli kterým život stojí za to, 2004). Jako režisér debutoval snímkem ¿De qué se ríen las mujeres? (Čemu se smějí ženy, 1997), pokračoval filmy Novios (Snoubenci, 1999), Sin verguenza (Beze studu, 2003), Los abajo firmantes (Níže podepsaní, 2003), Inconscientes (Nevědomí, 2004). Podílel se na projektu 34 španělských režisérů ¡Hay motivo! (Existuje důvod, 2004) — mozaice složené ze tříminutových sekvencí, z nichž každá odráží jiný kousek politické a sociální reality současného Španělska.

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2015 Hablar
2012 Volare (TV film)
2011 La Trinca: biografia no autoritzada (TV film)
2010 Filip a Leticia (TV film)
2009 Láska prochází žaludkem
2006 Va a ser que nadie es perfecto
2005 Noche que nos escuchamos, La
2004 Podvědomí
¡Hay motivo!
2003 Abajo firmantes, Los
2001 Sin vergüenza
1997 ¿De qué se ríen las mujeres?

TV seriály

2020 HIT (TV seriál)
La consulta (E02)
La infección (E01)
2018 Fugitiva (TV seriál)
La salida (E01)
2005 Diario de una abuela (TV seriál)
1998 Pin plus (TV seriál)
1994 Destino en sus manos, El (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2020 HIT (TV seriál)
Alta médica (E10)
Los exámenes (E09)
El historial (E08)
další epizody (10)
2018 Fugitiva (TV seriál)
La fuerza (E09)
El mar (E08)
La noche (E07)
další epizody (9)

Host

TV pořady

2005 49º Premis Sant Jordi de Cinematografia (TV pořad)
1999 XIII premios Goya (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky