Reklama

Reklama

Emil Hegetschweiler

Emil Hegetschweiler

nar. 15.10.1887
Zurich, Švýcarsko

zem. 01.10.1959 (71 let)
Zurich, Švýcarsko

Biografie

Emil Johann Hegetschweiler se k filmování dostal velmi pozdě. Bylo mu 42 let, když natočil svůj první film. Přesto je společně s Heinrichem Gretlerem, Alfredem Rasserem, Maxem Hauflerem a Rudi Walterem řazen k velikánům švýcarského filmu.

Narodil se do rodiny cukráře. U otce se vyučil řemeslu a pokračoval v rodinné tradici (později, roku 1917 jeho podnik převzal). Hegetschweiler se o herectví zajímal, od roku 1907 hrál ochotnicky divadlo. Druhým milníkem jeho kariéry byl rok 1927, kdy otevřel na curyšské Spiegelgasse kavárnu. O této malé uličce se říká, že je spojena s velkými jmény. Bydlel zde Lenin, vznikl zde dadaismus (jinak řečeno, Hugo Ball zde roku 1916 otevřel kabaret Voltaire, který je považován za alma mater tohoto uměleckého směru), v čísle 11 bydlel Goethe, v čísle 12 zemřel Karl Georg Büchner, atd. Hegetschweilerovu kavárnu si oblíbila umělecká smetánka a Hegetschweiler získal důležité kontakty. O rok později již hrál v curyšském městském divadle, vedl vlastní divadlo Hegi a spoluzakládal kabaret Cornichon.

Roku 1929 si poprvé stoupl před kameru v krátkém filmu HALLO SWITZERLAND! Následoval rok 1933 a jeho první celovečerní WIE D'WARRET WÜRKT. Film se nedoporučuje k výuce jazyka, herci mluví vesměs kantonskou němčinou. Roku 1957 si své původní povolání zopakoval před kamerou ve filmu BÄCKEREI ZÜRRER. O rok později hrál v ES GESCHAH AM HELLICHTEN TAG. Jedním ze scenáristů tohoto filmu, byl Friedrich Dürrenmatt.

Hegetschweiler hrál ve 28 filmech a spolupracoval s rozhlasem, později s televizí. V roce 1959 obdržel Zuryšskou filmovou cenu. Byl třikrát ženatý. Naposledy s Julií Honeggerovou, sestrou hudebního skladatele Arthura Honeggera. Herec zemřel v průběhu natáčení filmu HAST NOCH DER SÖHNE JA...?

ČSFD.cz

Reklama

Reklama