foto

Otakar Dadák

  • nar. 16.12.1918
    Brodek u Nezamyslic, Československo
  • zem. 8.4.1992 (73 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Otakar Dadák pocházel z Brodku u Prostějova a svůj sen o herectví realizoval studiem na Státní konzervatoři v Brně, které dokončil v roce 1941. Poté byl krátce angažován v brněnském Zemském divadle (1941), další léta okupace pak strávil ve Východočeském divadle v Pardubicích (1941-1945). Po osvobození se vrátil do Brna, kde pět sezón působil ve Svobodném divadle. Tato scéna byla zformována hned po skončení války díky nadšení mladých divadelníků a její soubor posílila řada později známých herců (dnes nese název Městské divadlo Brno). Repertoár divadla sázel především na osvědčené kusy českých autorů.

V roce 1950 nastoupil Otakar Dadák do Státního divadla v Brně, kde setrval až do svého odchodu do penze v roce 1979. Postupem let se na této scéně vypracoval v přední osobnost brněnského divadelního herectví, uplatnění našel ve světovém i domácím repertoáru, stěžejní pro něj (i ostatní významné postavy Státního divadla) byla spolupráce s režisérem Milošem Hynštem započatá koncem padesátých let. Hlavní roli hrál Dadák v představení Pronásledování a zavraždění Jeana Paula Marata, titulní postavu ztvárnil také v Cyranovi z Bergeracu. Z jeho dalších jevištních vystoupení stojí za zmínku hry Racek nebo Mejdan na písku.

Spolu s dalšími začínajícími brněnskými herci debutoval Dadák na filmovém plátně koncem čtyřicátých let. Jako dělník František Mokroš se objevil poprvé v budovatelském filmu VELKÁ PŘÍLEŽITOST (1949), následovalo několik dalších rolí ve snímcích podobného žánru. Z typově podobných postav vyniká jeho traktorista Vašek v okupačním dramatu MORDOVÁ ROKLE (1951). Po delší odmlce se k práci ve filmu vrátil počátkem šedesátých let, kdy hrál například řidiče v komedii U NÁS V MECHOVĚ (1960).

V českém filmu hrál Otakar Dadák naposledy v roce 1974, kdy se v nevelké roli objevil v dnes právem opomíjeném Menzelově snímku KDO HLEDÁ ZLATÉ DNO (1974). Následně byl pro spolupráci před kamerou osloven ještě dvěma významnými slovenskými režiséry (Martin Hollý a Štefan Uher) a participoval na jejich filmech HORÚČKA (1975) a KEBY SOM MAL DIEVČA (1976). Další Dadáková práce před kamerou se odehrávala již jen v televizi, hrál v několika inscenacích, televize zaznamenala také některá divadelní představení, v nichž hrál (RACEK, 1976). Naposledy hrál v televizní inscenaci POZVÁNÍ NA ZÁMEK (1989), která vznikla v brněnském studiu.

Významnou položku Dadákovy tvorby činí práce s hlasem. V brněnském studiu Československého rozhlasu se podílel na vzniku řady čtených dramatizací literárních předloh, natáčel také na gramofonové desky, spolu s dalšími herci vystupoval v recitačních pásmech v Domě umění v Brně, uměleckému přednesu se ostatně věnoval i v televizi.

Otakar Dadák zemřel v Brně 8. dubna 1992 ve věku 73 let. V jeho stopách nyní úspěšně kráčí vnuk Matej Dadák (*1975), taktéž herec.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1989 Pozvání na zámek (TV film)
Smrt v kruhu (TV film)
1988 Oznamuje se láskám vašim
Čas žhavých kamenů (TV film)
1987 Satelit (TV film)
1986 Kněžna Libuše (TV film)
Stopy zločinu: Otmar čeká spojku (TV film)
1984 Nasredin (TV film)
1983 Komtesa Mary (TV film)
Soudce a drahokam (TV film)
1982 Neviditelné nebezpečí (TV film)
Odchod bez řádů (TV film)
1981 Obyčejný důvod (TV film)
Trojúhelníková podobnost (TV film)
1980 Světlo z temnot (TV film)
1979 Brok (TV film)
Opustíš-li mne... (TV film)
Požehnaný věk (TV film)
1978 Domácí strava je domácí strava (TV film)
Štědrý večer (TV film)
1977 Člověk odjinud (TV film)
1976 Karate (TV film)
Keby som mal dievča
Racek (divadelní záznam)
1975 Horúčka
Karty (TV film)
Nehoda (TV film)
1974 Deník psaný na vodu (TV film)
Jak se Kudla přepočítal (TV film)
Kdo hledá zlaté dno
1969 Šťastný Jim (TV film)
1968 Jdi za zeleným světlem (TV film)
Moudrý Engelbert (TV film)
1966 Úspěch (TV film)
1962 Poslední etapa
1960 U nás v Mechově
1952 Anna proletářka
1951 Cesta ke štěstí
Mordová rokle
1949 Dýmka míru
Veliká příležitost
Výstraha

TV seriály

1987 Spřízněni dobou (TV seriál)
1980 Konec dětských lásek (TV seriál)
Abiturienti (E06)
Dožínky (E05)
Maturanti (E02)
další epizody (4)

Dokumentární

1976 Já se tam vrátím (TV film)
1958 Změny skupenství II.
1957 Panelové stavby II. - Montáž
Zabraňte nákaze 092
1956 Od zrna k mouce
Panelové stavby I. - Výroba panelů
Stavba komína
Stavíme z panelů
Topol budoucnosti
Výroba cihel
Výroba ocelových trubek III.
1955 Hospodaření dřevem II.
Jak vyrábíme mouku I.
Jak vyrábíme mouku II.
Lití ingotů
Nová těžní věž
Ušlechtilá ocel
Změny skupenství I.
1954 Bolí vás nohy?
Elektrárna
Hospodaření dřevem
Přesné lití
Rozvod elektrické energie
Údržba ručných píl
Údržba sekier
1953 Klíčení
Organisace montážních prací v dílně
Za práci bezpečnou a radostnou
1952 Bezpečnost při dopravě jeřáby

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace