Reklama

Reklama

Elton Chong

Elton Chong

nar. 19.02.1956 (68 let)
Ham-Pyoung, Jižní Korea

Biografie

Korejský herec, akční režisér, kaskadér a bojový umělec Elton Chong vl.jm. Jeong Jin Hwa se narodil 19.2.1956 v Jížní Koreji. Elton Chong se poprvé před kamerou objevil v Korean Connection (1974) s vražedným taekwondo duem Jang Lee Hwangem a Kwan Yung Moonem. Následoval zapomenutý martial art flick Special Mission (1976) a hned na to zazářil díky svému excelentnímu bojovému umění taekwondo v Secret Agent (1976) a Black Dragon River (1976). Tyto dva kung-fu snímky jsou známé hlavně proto, že v nich poměřili síly nejlepší korejští taekwondo šampióni Hwang Jang Lee a Casanova Wong.

Elton Chong u filmu povětšinou pracoval s korejskými herci a experty na Taekwondo Eagle Hanem, Casanovou Wongem, Michaelem Wongem a Dragonem Lee. Většinu jeho filmů režíroval Kim Jeong Yong a Godfrey Ho a jeho nejznámější role byla asi úloha šéfkuchaře v povedené kung-fu taškařici Shaolin Drunken Monkey (1981). V té době byla totiž na korejském trhu velká poptávka po akčních komediích Jackieho Chana a Elton Chong se měl do jeho postav stylizovat. V Shaolin Drunken Monkey (1981) se to Chongovi kupodivu úspěšně daří a to i ve snímku Invincible Obsessed Fighter (1982).

V Koreji se Elton Chong stává slavnou hvězdou a po svém posledním filmu Back to Even (1992) odchází z filmové branže, ovšem pokračuje sem tam jako akční režisér. Režíroval třeba akční sekvence Dragona Lee počátkem 90. let a poté začal pracovat jako obchodník. Nyní je vlastníkem obchodní společnosti a naposledy spolupracoval na The Age of Fighting (2003). Na svém kontě Elton Chong zanechal 30 snímků.

Epistemolog

Reklama

Reklama