Reklama

Reklama

Růžena Hofmanová

Růžena Hofmanová

nar. 28.09.1904
Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 31.03.1990 (85 let)
Praha, Československo

Biografie

Další ze záhadných hereček 20. let 20. století, je Růžena Hofmanová. Narodila se 28. září 1904 v Praze. Jejím otcem byl úředník a hlavně filmový herec Luigi Hofman, vl. jm. Ludvík Hrabánek (1879-1934). Růžena Hofmanová, se tak narodila jako Růžena Hrabánková.

Měla ještě mladšího bratra Karla Hrabánka (1914-1916), který však v necelých dvou letech zemřel. O studiu a i jak se dostala Růžena Hofmanová, k filmu a k divadlu, nám není nic známo. Již poměrně brzy, v roce 1919 (bylo jí pouze 15 let) si poprvé zahrála ve filmu. Jako umělecké jméno, přijala filmové příjmení svého otce.

Jediné angažmá, o kterém víme, je v divadle Vlasty Buriana a na začátku 30. let též působila v rozhlase. První film, který natočila, se jmenoval Sivooký démon a byl natočen v roce 1919, bohužel film se nedochoval a není tak známo, jakou postavu v něm hrála.  Nutno však podotknout, že až na dva filmy, tak ve všech jejich filmech hrál i její otec Luigi. A často roli jejího manžela nebo milence.

Dalším filmem, který natočila, byl po roční pauze film Manželé paní Mileny (1921), kde sehrála postavu milenky impresária Balcara, kterého hrál její otec. V následujícím roce 1922 natočila jeden film, Likérová princeznička, kde hrála kamarádku hlavní hrdinky. Její otec Luigi, zde hrál otce hlavní hrdinky filmu.

V roce 1923 natočila dva filmy, Muž bez srdce a film Čarovné oči, kde sehrála postavu paní radové Traufnerové, jejího manžela hrál opět její otec. V roce 1924 natočila sice jeden film, zato hlavní dvojroli, chudou Haničku a její bohatou sestru. Po roční přestávce si zahrála hned ve třech filmech, po malých epizodkách ve filmu Řina a Mořská panna vytvořila titulní roli Irči, ve filmu Irča v hnízdečku.

Tímto filmem prakticky skončila filmová kariéra Růženy Hofmanové, i když si ještě v roce 1930, zahrála ve filmu Opeřené stíny, byla to pouhá epizodka. Po nástupu zvukového filmu se na plátně kin připomněla až v roce 1934, kdy sehrála epizodku ve filmu Zlatá Kateřina.

Z jejího osobního života je nám známo, že se v roce 1930 provdala za známého rozhlas. herce, a režiséra Antonína Zíba, se kterým měla dvojčata Petra a Pavla.

JA.RO.KO.

Herečka

Reklama

Reklama