Reklama

Reklama

Nina Lašková

Nina Lašková

nar. 23.12.1890
Neveklov, Rakousko-Uhersko

zem. 25.06.1936 (45 let)
Praha, Československo

Biografie

Kabaretní herečka Nina Lašková bývá mylně uváděna jako matka herečky Hany Vítové, což ovšem není pravda, k omylu zřejmě došlo tak, že v 10. a 20. letech působily dvě herečky s příjmením Lašková (vl. jm. herečky Hany Vítové, bylo Lašková).

Nina Lašková se narodila jako nemanželská dcera Antonie Táboříkové. Narodila se jako Antonie Táboříková a své jméno získala sňatkem v roce 1914 s hercem a kabaretiérem Františkem Laškem (1883-1957).

Vystupovala i pod jménem Inka Lašková a zpočátku hrála v několika kočovných společnostech a po 1. sv. válce již v kabaretu. Hrála a zpívala ve Hvězdě, v Červené sedmě, U Labutě, v Lucerně u Karla Hašlera, U Rozvařilů, ale i v divadle Uranie. Počátkem 30. let jí vyzval kabaretiér Josef Waltner, aby s ním vystupovala v Československém rozhlase.

V českém filmu si zahrála jen jednou a to v roce 1920, kdy hrála v divadle Uránie. Zahrála si pod režijním vedením Rudolfa Liebschera jeho přítelkyni, ten film režíroval a hrál v něm i jednu z hlavních rolí.

Bohužel nezasáhla do zvukového filmu a tento svět opustila v roce 1936 ve věku pouhých nedožitých 46 let v Libeňské nemocnici. Je i s manželem pochována na Olšanských hřbitovech.

JA.RO.KO.

Herečka

Filmy
1920

Melchiad Koloman

Reklama

Reklama