Reklama

Reklama

Truda Binarová

Truda Binarová

nar. 11.03.1912
Moravská Ostrava, Rakousko-Uhersko

zem. neznámo kde a kdy

Biografie

Truda Binarová, která se narodila 11. března 1912 v Moravské Ostravě, patří bohužel k velké skupině dnes k neprávem zapomenutých umělců. Narodila se jako Gertruda Josefina Binarová, její otec se jmenoval Zdenko Binar, a maminka Ágnes.

Vyučila se kadeřnicí, ale jak se dostala k divadlu a posléze k filmu, není známo. Bohužel, neznáme ani přesný seznam jejich angažmá, měla hrát a zpívat v Brně a v Praze.

Do filmu tato plavovláska, vstoupila v roce 1934, kdy si zahrála a zazpívala ve filmu Rozpustilá noc, film režíroval herec a režisér Vladimír Majer. Hrála zde rozvernou komornou Annu, jejího partnera hrál Fanda Mrázek. Zajímavostí je, že ve filmu si hlavní roli zahrála jiná Truda, mnohem slavnější T. Grosslichtová. O několik měsíců později byla natočená německá verze, kde též hrála.

Režisér Vl. Majer v roce 1934 natočil ještě jeden film, V cizím revíru a opět do jedné z hlavních rolí obsadil Trudu Binarovou, hrála dceru velkostatkáře Mary Walterovou, opět natočil i německou verzi filmu. V tomto roce se ještě mihla v epizodce hosta na večírku, ve filmu Žena, která ví co chce.

Její krátká filmová kariéra skončila začátkem roku 1935, kdy natočila svůj poslední film, v nepovedeném filmu Koho jsem včera líbal?, sehrála paní Malou, jeho manžela hrál herec Jan W. Speerger.

Její další osudy však nejsou známy, v roce 1937 se odhlásila z trvalého pobytu (v té době bydlela v Praze - Dejvicích) a měla odjet do Německa.

JA.RO.KO.

Herečka

Host

Reklama

Reklama