Reklama

Reklama

Jiřina Čermáková

Jiřina Čermáková

nar. 18.10.1906
Praha, Rakousko-Uhersko

zem. neznámo kde a kdy

Biografie

Dnes již neznámá ryze divadelní herečka Jiřina Čermáková se narodila do rodiny brněnského herce Otto Čermáka a jeho manželky Boženy roz. Hrnečkové (*1884).

Bohužel dostupných informací o Jiřině Čermákové je dnes velmi málo. V letech 1925 až 1941 hrála v Národním divadle v Brně, kde byla jednou z nejobsazovanějších hereček v té době. Za 16 let, co zde hrála, ji diváci mohli vidět ve skoro 150 inscenacích.

Hrála tak např. Hanču v „Lidech na kře“, Stázu v „Létě“, Ariel ve hře „Bouře“, Dorku v „Červeném mlýnu“ aj. Film jí bohužel opomíjel, v roce 1935 jí režisér Otakar Vávra pověřil hlavní rolí v jeho krátkém filmečku Listopad, kde sehrála roli mladé ženy.

V roce 1941 ukončila angažmá v Plzni a hrála do roku 1944 v divadle Uranie v Praze. Po válce měla již jen krátké angažmá v divadle V+W, kde sehrála Maggie Cutlerovou v divadelní hře „Přišel na večeři“ (1946).

Podle neověřených vzpomínek pamětníků měla začátkem roku 1947 emigrovat neznámo kam, ale jelikož již do žádného angažmá nenastoupila, je tato informace zřejmě pravdivá. Datum a místo jejího úmrtí tak zůstává nadále neznámé.

JA.RO.KO.

Herečka

Krátkometrážní
1935

Listopad

Reklama

Reklama