Reklama

Reklama

Emanuel Šulc

Emanuel Šulc

Biografie

Herec a operetní zpěvák Emanuel Šulc, uváděn i jako Emil, patří do malé skupiny již dávno zapomenutých umělců. Není znám datum a místo jeho narození, a ani žádná informace o jeho rodině.

Tak jak není známo nic z jeho osobního života, tak i z jeho profesního života není kromě malé informace, že byl operetním zpěvákem, nic bližšího známo, a tak seznam jeho případných angažmá zůstává neznámým.

V českém filmu si zahrál v letech 1926 až 1932. Celkem natočil 6 filmů, z toho jen jeden byl zvukový. Poprvé si zahrál ve filmu Loupežníci na Chlumu (1926), kde hrál panského správce, jeho nevěrnou manželku zde hrála Marie Grossová.

V roce 1928 si zahrál epizodku ve filmu Mlynář a jeho dítě a postavu hostinského ve filmu Podskalák. V následujícím roce 1929 měl ve filmu Takový je život roli hosta ve výčepu a v komedii Tchán Kondelík a zeť Vejvara si zahrál vojáka, jeho partnerku si zahrála Slávka Doležalová.

V roce 1932 si zahrál poprvé a naposled ve zvukovém filmu, a to ve známé komedii Peníze nebo život, kde ztvárnil menší roli strýce na hostině u Pepíka (Jiří Voskovec), který ve filmu bohužel skoro nemluví, jen vydává nesrozumitelné zvuky.

JA.RO.KO.

Herec

Reklama

Reklama