foto

Jiří Voskovec

  • nar. 19.6.1905
    Sázava, Rakousko-Uhersko
  • zem. 1.7.1981 (76 let)
    Pearblossom, California, USA

Biografie

Jiří Voskovec (původním jménem Jiří Wachsman) se narodil 19. 6. 1905 v Sázavě Budech jako třetí dítě Jiřiny Pinkasové (dcery slavného malíře Soběslava Pinkase) a Viléma Vaksmana. Voskovcův otec byl kapelníkem v ČS legiích v Rusku a odtud také pocházejí nesrovnalosti s jejich příjmením, které si nechal změnit, aby ochránil rodinu před persekucí ze strany Rakousko-Uherska. Okolo roku 1912 se seznámil díky Jardovi Kopeckému (bratranec J. Wericha) s Janem Werichem. Tímto setkám začalo celoživotní přátelství dvojice V+W.

Od roku 1921 do roku 1924 studoval ve Francii. Je stále v kontaktu s J. Werichem, se kterým si vzájemně sdělují své zážitky a poznatky. Po návratu do Československa se stává díky svým zájmům členem Devětsilu. V roce 1926 účinkuje ve svém prvním filmu Pohádka máje. Ztvárnil zde hlavní roli Ríši pod pseudonymem Petr Dolan. Za tento počin je bez svého vědomí z Devětsilu vyloučen. Dále se pak objevuje ještě ve filmech Paní Katynka z vaječného trhu a Ve spárech upíra.

V roce 1927 má premiéru první společná divadelní hra dvojice W+V Vest pocket revue a začíná éra Osvobozeného divadla. Tam oba protagonisté získávají cenné zkušenosti, které chtějí později zúročit ve filmu. Za doby Osvobozeného divadla vznikají čtyři filmy. Pudr a benzín, Peníze nebo život, Hej rup a Svět patří nám. Za zmínku stojí také autorství k filmu o Golemovi francouzského režiséra J. Duviviera. Ten posléze hlavní protagonisty z filmu vyškrtl a film se realizoval bez nich. Další zajímavostí je, že film Svět patří nám se podařilo zachovat dílem náhody, kdy jeho poslední kopie byla nalezena na smetišti.

V roce 1938 emigruje J. Voskovec spolu s J. Werich a J. Ježkem do USA. Tam se přes těžké začátky spolu s J. Werichem prosadí na Broadwayi. V roce 1946 se vrací zpět do Československa. Ještě nějakou dobu spolupracuje s J. Werichem, ale v roce 1948 se jejich pracovní cesty rozcházejí a Voskovec se přes Francii v roce 1950 vrací do USA. Jeho záměrem je režírovat, ovšem realita je jiná.

Po prvotních peripetiích, kdy byl 11 měsíců internován na ostrůvku Ellis Island pro podezření z toho, že je komunista, se vrací do New Yorku. Tam se začíná živit jako divadelní a filmový herec. Jak on sám říká jako „potulný kejklíř“. V Čechách se poprvé objevuje ve filmu 12 rozhněvaných mužů. Voskovcova tvorba v USA je u nás vcelku neznámá. Účinkuje v divadle, ve filmu a v televizních seriálech. V USA se stává uznávaným hercem. Na sklonku života účinkuje v TV seriálu Nero Wolf, díky němuž se mu daří vydělat více peněz a stěhuje se z New Yorku do Kalifornie, kde se svou ženou Christine kupuje dům. Umírá 1. 7. 1981 na náhlou srdeční příhodu.

Kamil "kamil.ov" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

1982 Psanec Barbarosa
1980 Happy Days (TV film)
Kdysi dávno
Skag (TV film)
1978 Narození Páně (TV film)
1974 Nicky's World (TV film)
Paradise Lost (TV film)
Člověk na houpačce
1973 The Iceman Cometh
1972 Particular Men (TV film)
1968 Bostonský případ
Desperate Ones, The
1967 Unvanquished, The (TV film)
1966 Lamp at Midnight (TV film)
Mister Buddwing
1965 Špión, který přišel z chladu
1964 Hamlet
1962 Jezinky a bezinky (TV film)
1960 Emperor's Clothes, The (TV film)
Telefon Butterfield 8
1958 Bravados
Wind Across the Everglades
1957 27. den
Dvanáct rozhněvaných mužů
Strýček Váňa
1955 Byl jsem obviněn (TV film)
1952 Affair in Trinidad
Anything Can Happen
The Iron Mistress
1937 Svět patří nám
1934 Hej-rup!
1932 Peníze nebo život
1931 Pudr a benzin
1930 Paramount Revue
1927 Paní Katynka z Vaječného trhu
Ve spárech upíra
1926 Pohádka máje

TV seriály

1981 Nero Wolfe (TV seriál)
1980 Skag (TV seriál)
1979 Kořeny (TV seriál)
1965 Run for Your Life (TV seriál)
1964 NET Playhouse (TV seriál)
1959 The Untouchables (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1955 Appointment with Adventure (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)

Dokumentární

2019 Národní divadlo: Mýtus a realita (TV seriál) - a.z.
Na ostrově jménem Československo (E03) - a.z.
2017 Červená - a.z.
2015 Filmové noviny:speciál s Janem Werichem - a.z.
2012 Voskovec & Werich, paralelní osudy (TV film) - a.z.
2011 Můj otec George Voskovec
2005 Tři strážníci (TV film)
1978 Magistři smíchu - a.z.
1968 Oratorium pro Prahu - vyp.
1967 Vzpomínání (TV film)
1964 Humor je vážná věc (TV film) - a.z.
1954 Jak se u nás kdysi filmovalo
1939 Krize

Scenáristická filmografie

Filmy

1963 Ostrov Dynamit (TV film) - divadelní hra
1958 Helenchen ist glücklich (TV film)
Tragédie vodníkova - divadelní hra
1957 Slaměný klobouk (TV film) - divadelní hra
1937 Svět patří nám - scénář, divadelní hra
1934 Hej-rup!
1932 Peníze nebo život - divadelní hra
1931 Pudr a benzin - divadelní hra

Divadelní záznam

1960 Balada z hadrů (divadelní záznam) - divadelní hra
Těžká Barbora (divadelní záznam) - divadelní hra

Host

TV pořady

1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)
1991 Hledání ztraceného času (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(54)