foto

Libuše Pešková

  • nar. 5.7.1924
    Praha, Československo
  • zem. 30.11.1994 (70 let)
    Benešov, Česko

Biografie

Libuše Pešková pocházela z Prahy, kde také vystudovala dramatické oddělení na Státní konzervatoři (1948). Hereckou divadelní dráhu zahájila na jevišti Městského oblastního divadla v Pardubicích (1948-1950), poté bezmála dvacet let hrála v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze (1950-1968). Svým hereckým projevem dokázala Pešková postihnout širokoúhlou skladbu charakterů a našla uplatnění v různorodých žánrech, její postavy vynikaly věrohodným pojetím tragiky i komického vyznění. Zvláště v 50. letech patřila Pešková k oblíbeným herečkám mladé generace. Své zkušenosti předávala také posluchačům na DAMU, kde vyučovala herectví v letech 1957-1968. Ze zdravotních důvodů musela Pešková opustit divadlo i DAMU a v roce 1968 odešla do invalidního důchodu.

Film využíval Peškovou jen sporadicky, navíc na rozdíl od divadla poněkud stereotypně; její postavy na stříbrném plátně mají až na pár výjimek společný prvek v těžkém údělu venkovských žen. V takové úloze se poprvé objevila v historickém filmu JAN HUS (1954), podobné typy pak ztvárnila i v dalších filmech. Z typologie jejích filmových kreací vybočuje jen železničářka v povídkovém filmu ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE (1965), zaujala také nevelkou rolí uklízečky v kultovním dramatu SPALOVAČ MRTVOL (1968). Naposledy se objevila jako úřednice ve filmu VELKÁ NEZNÁMÁ (1970).

Manželem Libuše Peškové byl významný divadelní vědec, dramatik a překladatel Jaroslav Pokorný (1920-1983).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1970 Velká neznámá
1968 Spalovač mrtvol
1965 Dům v Kaprové ulici
Zločin v dívčí škole
1962 Neomylní (TV film)
1961 Malý Bobeš
1960 Žalobníci
1956 Synové hor
1955 Po noci den
1954 Jan Hus

Divadelní záznam

1969 S láskou nejsou žádné žerty (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky