Reklama

Reklama

Renata Tůmová

Renata Tůmová

nar. 07.11.1938 (85 let)
Praha, Československo

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Sourozenectví nelze zapřít. Jen věkový rozdíl způsobil, že se mi srdce rozbušilo při pohledu na Renatu Tůmovou o trošku později, než bratrovi o němž filmový encyklopedista Miloš Fikejz v hesle o Renatě Tůmové ve své knize Český film - herci a herečky napsal:

Začínala jako manekýnka. Roku 1958 se seznámila s J.Suchým během estrádního programu v pražském Parku kultury a oddechu, kde na pódiu dělala hostesku. Vystupování a půvaby atraktivní brunetky Suchého okouzlily natolik, že ji následujícího roku angažoval do nově vzniklého divadla Semafor, v jehož zahajovací hře Člověk z půdy hrála roli Hedviky. Po dvou semaforských sezonách odešla do Brna, kde pracovala v Krajském filmovém podniku. Roku 1964 se do Semaforu vrátila a za dvouletého působení zde byla protagonistkou inscenací Sekta, Papírové blues a Šest žen. Roku 1966 zakotvila v divadélku Apollo, odkud ji po třech měsících získal Jiří Srnec pro Černé divadlo, v němž pak zůstala s přestávkami dvacet let. Mezitím byla členkou Kresleného divadla (nejmenšího souboru Městských divadel pražských) a živila se i jako pokojská horského hotelu. Po roce 1989 obnovila činnost v Semaforu, tentokrát ale jako kostymérka. Zahrála si drobné dívčí roličky ve filmech Štěňata (1957), Smrt na Cukrovém ostrově (1961), Konkurs (1963), Slečny přijdou později (1966) a Nevěsta (1970). Později se objevila ještě v epizodce prodavačky z kiosku v povídce Hádanka, kterou natočil Jan Ekl do film. triptychu debutujících režisérů Jak rodí chlap (1979).

Když jsem Renatě (resp. Rendě, jak se jí běžně říká), pověděl o tom, že si ji chci zařadit na svůj web do rubriky Známí-neznámí, potěšil jsem ji. Pak jsem jí to ještě párkrát zopakoval, kdykoliv jsem se s ní v Semaforu potkal, až mi loni oprávněně pravila: "Hele, nech si toho! To už mi slibuješ bůhví pokolikátý!" I zastyděl jsem se a tak to konečně napravuji!
Na scéně Semaforu hrála Renata Tůmová v těchto hrách:
  Člověk z půdy (1959)
  Papírové blues (1961)
  Taková ztráta krve (1961)
  Šest žen (1962)
  Sekta (1965)
Pokušitel - hra M.Horníčka (1966)
Po působení v jiných divadlech se do Semaforu vrátila zpět a pracuje tam dodnes jako kostymérka.
Nu a teď si ještě dovolím doplnit filmové encyklopedické heslo Miloše Fikejze:
Renata Tůmová se objevila v těchto filmech:
  1957 - Štěňata
  1961 - Ztracená revue (zpívá na playback druhý hlas Evě Pilarové v písničce
Moje kakaové bejby)
  1961 - Smrt na Cukrovém ostrově (tanečnice)
  1963 - Konkurs (sebe)
  1966 - Slečny přijdou později (dívka-příživnice)
  1970 - Nevěsta (Věra)
  1979 - Jak se rodí chlap (prodavačka z kiosku)
  1996 - Magda, její ztráty a nálezy
  1998 - Když bylo Perplexu 16 milimetrů (sebe + Motocyklistka v Sektě)

Milá Rendo, tak už jsem to o Tobě konečně sepsal, uf! Doufám, že jsem nic neopomněl!

Herečka

Kostymérka

Krátkometrážní
2001

Zajatec lesa

Host

Pořady
1965

Zadáno pro Semafor

Reklama

Reklama