foto

Jana Ševčíková

  • nar. 22.4.1953 (64 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jana Ševčíková se narodila 22. dubna 1953 v Praze. Absolvovala Střední průmyslovou školu filmovou v Čimelicích a v roce l983 Filmovou fakultu muzických umění v Praze, obor dokumentární tvorba. Jana Ševčíková má výjimečné postavení mezi českými dokumentaristy. Už od školy měla problémy se svým nekonjukturálním viděním světa, snažícím se dohlédnout k podstatě věcí. Mezi odborníky je ceněna jako svébytný talent a osobnost vymykající se běžným normám a zařazením. Je zcela nezávislá a realizuje jen projekty, o kterých je přesvědčena, že je „musí natočit", většinou ve vlastní produkci, což bylo dříve v Československu krajně obtížné. J. Ševčíková má výrazný zájem o etnografii a život v těžkých podmínkách. Její filmy evokují základní otázky lidského bytí, které se dotýkají člověka jako jedince i jako člena společnosti kdekoli na světě.

ArtsMarketing

Režijní filmografie

Filmy

1986 Tulakóna (TV film)

Dokumentární

2014 Opři žebřík o nebe
2008 Gyumri
2002 Svěcení jara
2001 Starověrci
1992 Jakub
1984 Piemule (studentský film)

Scenáristická filmografie

Filmy

1986 Tulakóna (TV film)

Dokumentární

2014 Opři žebřík o nebe
2008 Gyumri
2002 Svěcení jara
2001 Starověrci
1992 Jakub
1984 Piemule (studentský film)

Herecká filmografie

Filmy

1966 Mučedníci lásky

Dokumentární

2005 Q & A with Jana Sevcikova and Werner Herzog

TV pořady

2016 Ceny české filmové kritiky 2015 (TV pořad)
Český lev 2015 (TV pořad)

Producentská filmografie

Dokumentární

2014 Opři žebřík o nebe
2008 Gyumri
2002 Svěcení jara
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace