foto

Peter Krištúfek

  • nar. 23.6.1973
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • zem. 23.4.2018 (44 let)
    Badín, Banská Bystrica, Banskobystrický, Slovensko

Biografie

Vystudoval filmovou a televizní režii na VŠMU v Bratislavě (1996-2000), a aktivně se jí věnuje. Natočil více než dvacet autorských dokumentárních filmů. Je autorem a režisérem dvou kratších hraných filmů. Pro STV natočil celovečerní televizní film Dlhá krátka noc (2003, 90 min) – Cena Igric a tři prémie na MFF Artfilm Trenčianske Teplice 2004. K filmu zkomponoval i hudbu. Natočil celovečerní dokumentární film o Dežovi Ursinym pod názvem Momentky (2008, 90 min), který byl uvedený na 44. MFF Karlovy Vary v sekci Hudební odysea a byl nominovaný na středoevropskou cenu Silver Eye 2009 na IDF Jihlava. Několik let režíruje televizní magazíny o literatuře.

Je autorem tří povídkových sbírek, novely a souboru scénářů. Jeho první román Šepkár (2008) byl za Slovensko nominován na Cenu evropské knihy Prix du livre Européen a úryvek z něj byl publikován v americké antologii Best of European fiction 2010. Druhý román Blíženci a protinožci je ve finále Ceny Anasoft Litera 2010, překládá se do bulharštiny a němčiny.

Bontonfilm

Režijní filmografie

Filmy

2014 Slovensko 2.0
2011 Viditelný svět
2003 Dlhá krátka noc (TV film)

Dokumentární

2011 Neviditeľný nepriateľ (TV film)
2008 Momentky

TV pořady

2013 Celnice (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Filmy

2014 Slovensko 2.0
2003 Dlhá krátka noc (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

2014 Slovensko 2.0
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace