Reklama

Reklama

Marta Etura

Marta Etura

nar. 28.10.1978 (45 let)
Donostia-San Sebastián, Guipúzcoa, País Vasco, Španělsko

Biografie

Televizní a filmová herečka Marta Etura Palenzuela se narodila 28. října 1978 v San Sebastiánu. Již v 17 letech studovala herectví pod vedením Cristiny Rote. Absolvovala taneční workshop, kromě mateřštiny hovoří plynně anglicky a francouzsky, což ji v kombinaci s výrazným hereckým nadáním etablovalo mezi nejúspěšnější současné hvězdy ve Španělsku.

Brzy dostala první příležitost od režiséra Joaquína Oristrella na roli v jeho filmu SIN VERGÜENZA (2001). Krátce poté jí nabídl režisér Manuel Gutiérrez Aragón roli Dulcinei v dramatu EL CABALLERO DON QUIJOTE (2002). První nominaci na prestižní cenu Goya a výhru Student Jury Award získala za ztvárnění Rosany v dramatu režiséra Eduarda Cortéze NIJAKÝ ŽIVOT (2002). Od té doby se uznání kritiků a ceny začaly jen sypat. Následovaly další nominace a na festivalu Toulouse Cinespaña 2006 zisk ceny nejlepší herečka v dramatu VŠECHNY POLOHY LÁSKY (2006). Výhru Goya Award 2010 za nejlepší vedlejší herečku jí přinesla role Eleny ve vězeňském dramatu CELA 211 VĚZEŇSKÉ PEKLO (2009) a několik dalších nominací cen. Marta září v hororu ZATÍMCO SPÍŠ (2011) a opět sklízí vavříny za roli Clary v podobě tří nominací na evropské filmové ceny. Úspěch na poli umění ji posunul mezi hvězdy Naomi Watts, Ewana McGregora a Geraldine Chaplin, kterým sekunduje v aktuálním akčním dramatu o osudu rodiny mezi tisíci cizinci v chaosu obrovské přírodní katastrofy THE IMPOSSIBLE (2012).

Křehká kráska boduje i na divadelní scéně. V sezóně 2008-2009 hrála Ofélii v Shakespearově Hamletovi (nominace na nejlepší herečku Teatro de Rojas), v roce 2011 Antigonu v Sofoklesově Antigoně na festivalu divadelní klasiky v Méridu. Jejím partnerem je herecký kolega Luis Tosar. Seznámili se při práci ve filmu TRECE CAMPANADAS (2002) a od té doby spolu tvoří herecký i soukromý pár. Herečka je také nositelkou zvláštní ceny The Shooting Stars Award (Berlín 2006) udělované organizací European Film Promotion každoročně mladým evropským umělcům.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herečka

Host

Režisérka

Krátkometrážní
2023

Lucía

Scenáristka

Krátkometrážní
2023

Lucía

Reklama

Reklama