foto

Santo

  • nar. 23.9.1917
    Tulancingo, Hidalgo, Mexiko
  • zem. 5.2.1984 (66 let)
    Mexico City, Mexiko

Biografie

El Santo Enmascarado de Plata, civilným menom Rodolfo Guzmán Huerta bol rodákom z mexického mesta Tulancingo a 44 rokov (dokopy mal na konte okolo 15 000 zápasov) pôsobil ako profesionálny wrestlingový zápasník vo svojej rodnej krajine. Vďaka svojej úspešnosti (nemal za sebou žiadne väčšie prehry) prerástlo jeho meno do statusu legendy, ktorej pôsobisko vďaka jej veľkosti a nemiernej národnej obľúbenosti nadobudlo svoje neprehliadnuteľné miesto aj v kinematografickom časopriestore.

Vo svojej striebornej maske verejne zápasil prvýkrát v roku 1942, kedy mal na konte už okolo 200 zápasov. Vrchol svojej zápasníckej kariéry prežil v 50-tych rokoch, kedy sa taktiež začína prvýkrát objavovať ako hrdina na filmovom plátne. Dokopy vystupoval ako hlavný hrdina v 52 filmoch, nakrútených v rozpätí 50-tych až 80-tych rokov dokopy 18-timi rôznymi režisérmi, pričom systém a motivácie ich výberu ostávajú doteraz záhadou.

Filmový charakter El Santa nadobúda všetky potrené črty typické pre neodolateľného ľudového (super)hrdinu: urastený ochranca zákona v striebornej maske nedeterminovaný potrebami smrteľníka, riešiaci široké spektrum závažných spoločenských problémov so zámerom vždy zachovávať harmonický chod sveta, trestať jeho narušiteľov a šíriť dobro v čo najväčšom rozpätí, čiže ochrániť svet pred zlom, uchovať ho v plynulom, čistom chode a starať sa o blaho ľudstva. El Santo netúži po ženách a hrdinsky bojuje so všakovakou nadprirodzenou háveďou (satani, vlkolaci, upíry, zombies, mimozemšťania...) s jediným zámerom, ktorým je zvrchované naplnenie ideálu dobra. V zámere dosiahnuť čo najvyššiu príťažlivosť pre cieľovú skupinu divákov (mexický ľud) sú filmy formálne balené do podoby všetkých široko obľúbených žánrov v Mexiku, či už sa jedná o melodrámu alebo chilliwestern. Násilie, ktoré je neodmysliteľnou časťou hrdinského konania El Santa v boji proti zlu, sa nikdy nedostáva do výrazne explicitného levelu prezentujúceho sa šokujúcim množstvom krvi a mŕtvol, nakoľko filmy mali ambície upútať hlavne široké rodinné publikum.

Filmy s El Santom si pochopiteľne prešli chronologickým vývojom, smerujúcim od vcelku kultivovaných a pomerne triezvo premýšľajúcich začiatkov s priemerne vysokými rozpočtami, k čím ďalej, tým viac béčkovej produkcii. Toto inklinovanie k narastajúcej lacnosti je najviac cítiť na prelome 60-tych a 70-tych rokov. Filmy sa stávajú skôr súborom atrakcií než epickými príbehmi, narácia sa rozpadá do podoby sledu skečov s čím ďalej, tým viac podtrhovaným exploatačných charakterom celého el santovského fenoménu. V druhej polovici 70-tch rokov vzniká časť filmov o El Santovi prevažne v zahraničí, kvôli doteraz neobjasneným zákazom projekcií el santovských filmov v ich rodnej zemi. Tieto fakty ostávajú dodnes rovnakou záhadou, ako už spomenutá nelogickosť výberu režisérov.

Fenomén El Santa v posledných rokoch svojej existencie nadobudol tak obrovské rozmery, až začal vadiť samotným producentom, no zastaviť túto na plné obrátky rozbehnutú lavínu nebolo (už len kvôli stálej lačnosti divákov) možné, dokonca samotní scenáristi nenašli odvahu zakomponovať do príbehu Santovu smrť. Tým pádom produkcia filmov s El Santom končí spolu s fyzickou smrťou ich hrdinu, avšak kultový fenomén, ktorý stvorili prežíva vo veľmi životaschopnej forme do dnešných čias.

Zahraničné publikum, na rozdiel od toho cieľového v Južnej Amerike, samozrejme vníma el santovské filmy ironicky a doceňuje ich s nadhľadom, najmä ako diela jednoducho úsmevnej exploatácie.

Michael "ancientone" Papcun

Herecká filmografie

Filmy

1982 Furia de los karatekas, La
Puño de la muerte, El
1981 Chanoc y el hijo del Santo contra los vampiros asesinos
El Santo proti vrahovi z televize
1979 Misterio en las Bermudas
Santo contra el teror de la frontera
1977 Santo en Oro negro
1976 El Santo bojuje proti vlkodlačím ženám
El misterio de la perla negra
1975 El Santo bojuje proti vražedným anonymům
Oro negro
1974 La venganza de la llorona
Santo y Blue Demon contra el doctor Frankenstein
1973 El Santo a Blue Demon proti Drákulovi a vlkodlakovi
El Santo a orlice
Las bestias del terror
Santo contra el doctor Muerte
Santo contra los asesinos de otros mundos
Santo contra los secuestradores
1972 El Santo bojuje proti Frankensteinově dceři
Las momias de Guanajuato
Santo vs. la magia negra
1971 Misión imposible
Misión suicida
Santo contra la mafia del vicio
Santo en la venganza de la momia
Santo vs. los cazadores de cabezas
1970 El Santo a Blue Demon proti příšerám
El Santo a Blue Demon ve světě mrtvých
Santo contra los asesinos de la mafia
Santo contra los jinetes del terror
Santo y Blue Demon en el mundo de los muertos
Venganza de las mujeres vampiro, La
1969 El Santo bojuje o Drákulův poklad
El Santo bojuje proti Blue Démonovi na Atlantidě
Santo en la frontera del terror
Santo frente a la muerte
1968 Atacan las brujas
Santo contra Capulina
1967 El barón Brakola
Operación 67
1966 Blue Demon vs. el poder satánico
El Santo proti marťanské invazi
Espectro del estrangulador
Santo contra los villanos del ring
Tesoro de Moctezuma, El
1965 El Santo proti fantomu škrtiči
Profanadores de tumbas
1964 El hacha diabólica
1963 Santo en el hotel de la muerte
Santo en el museo de cera
1962 El Santo bojuje proti upířím ženám
Santo contra el cerebro diabólico
Santo contra el rey del crimen
Santo contra los zombies
1961 Santo contra el hombre infernal
Santo contra los monstruos
1958 El Santo bojuje proti vládci zla
Santo contra hombres infernales

Dokumentární

2009 Perdida - a.z.

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace