Reklama

Reklama

Kazuhiko Hasegawa

Kazuhiko Hasegawa

nar. 05.01.1946 (78 let)
Hirošima, Japonsko

Biografie

Kazuhiko Hasegawa za celý život režíroval pouze dva filmy, ale už ty stačily, aby byl veleben jakožto jedna z ikon japonské kinematografie. Ve filmové branži se pohybuje od roku 1968, kdy se na základě inzerátu ucházel o práci v produkční společnosti Šóheie Imamury. Následkem toho sice nedokončil studium na tokijské univerzitě, ale zato se jako asistent režie podílel například na Imamurově filmu HLUBOKÁ TOUHA PO BOŽSTVU (Kamigami no fukaki jokubó, 1968).

O pět let později přešel ke studiu Nikkacu, kde pracoval jako asistent režie a scénárista. V polovině 70. let ho oslovil producent Art Theatre Guild s nabídkou samostatné režie. Výsledkem byl diváky i kritikou vysoce ceněný snímek VRAH MLÁDÍ (Seišun no sacudžinša, 1976). V roce 1979 natočil svůj druhý film MUŽ, KTERÝ UKRADL SLUNCE (Taijó o nusunda otoko), který dodnes zůstává jeho posledním dílem na postu režiséra celovečerních filmů. To však neznamená, že by Hasegawa filmovou branži opustil. Rozhodnutí přestat v nejlepším jde ruku v ruce s jeho názorem, že by studia měla dávat prostor mladším režisérům na úkor starých tvůrců. Hasegawa stál v roce 1982 u zrodu produkční společnosti Director's Company, kterou následně z pozice ředitele vedl. S Director's Company spolupracovali například mladí režiséři jako Kijoši Kurosawa či Sógó Išii.

Hasegawovy vlastní filmy spojuje balancování na hraně reality a obrazu vnitřního světa hrdinů. Technicky vytříbená forma jeho filmů tyto světy spojuje do kompaktního celku. Jednotlivé scény svou nejednoznačností diváka vyzívají k interpretacím, ale zároveň díky svému emocionálnímu náboji vyzývají ke splynutí s filmem a jeho hrdiny.

Jiří "JFL" Flígl

Režisér

Host

Pořady
1982

Waratte iitomo!

Scenárista

Reklama

Reklama