Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Poslední recenze (1 943)

plakát

Love Lies Bleeding (2024) 

Prostě na to běžte (do české distribuce to vtrhne nejpozději po Varech) a nekoukejte na trailery, které bohužel dost spoilerují a mohou utvářet zavádějící očekávání. Uvnitř "Love Lies Bleeding" tepe srdce neo-noiru, které pumpuje krev do orgánů postmoderních posunů, jež zahrnují dějiště pouštního zapadákova, svěží nekřiklavou 80s retro stylizaci (žádný kýč typu "Stranger Things") a zastřešující gender+queer twist. Naštěstí tu ale neožívá žádná kostnatá houžev, protože vše pohání masivní muskulatura uhrančivé fyzičnosti, sugestivní stylizace a osobitého autorského pohledu. Rose Glass stvrzuje svou příslušnost mezi tvůrce intenzivně senzorické kinematografie, přičemž tento doposud převážně mužský klub (v čele s Gasparem Noém, Jonasem Åkerlundem, Jonathanem Glazerem či Harmonym Korinem) rozšiřuje o svěží unikátní hlas, který se v určitých ohledech drží více při zemi, ale současně zvládne pojmout mnohem širší pole motivů. Stejně jako jmenovaní tvůrci pracuje Glass s přepjatou vizuální stylizací, vyhrocenými charaktery a moderní vizualitou nespoutanou limity mainstreamového hyper-realismu, přičemž z jejich symbiózy pro diváky spřádá uhrančivě fyzický zážitek. Její práce s noirem se v souladu s tím neomezuje na obvykle vyzdvihovaná schémata jako je koncept femme fatale či vyprávěcí struktura vyšetřování. Jde k pudové a temné podstatě žánru, až se dokonce spíš noří do temných viskózních vod kategorie southern gothic. Vyzdvihuje vášeň, posedlost, hrozivou přitažlivost násilí i mocenskou manipulativnost pokrevních vazeb. Také zvládne do hlavního příběhu zaplétat řadu postranních motivů od zrůdnosti ega až po mýtus země neomezených možností. Při tom všem ale pořád vypráví o lásce a její síle cupovat na cucky vše kolem i nás samotné.

plakát

Chudáčci (2023) 

Ohromně okouzlující a divoce rozverný filmový bildungsroman, který s dětsky nespoutanou vervou rozdupává bábovičky genderových rolí a patriarchálních bludů, při čemž ještě pompézně odhaluje jejich absurditu. Zatímco "Barbie" stavěla na společném sesterském povzdechu s úsměvem a při glorifikaci plastového kýče setrvávala vzorně v ohrádce konzumní konformity, "Chudáčci" se sympaticky prořízlou pusou valí na publikum krajkově opulentní a obrazoborecký riot grrrl pamflet. Bella Baxter představuje uhrančivý monstrózní role-model. Její pouť světem sice nevyhnutelně vede k jejímu dospívání, nikoli však ve smyslu opouštění bezprostřednosti a sešněrování se do oddaného přijmutí údělu, který ji nalajnovali ostatní. Bella poznává svět s jeho bolestivými paradoxy, aby se ale okolím nenechala jakkoli omezovat a mohla si naopak uprostřed veškeré té společenské nesmyslnosti vybudovat místa osobní svobody ve svém nitru i bezprostředním okolí. To vše film zpracovává jako secesní ornament, který je současně rozkošně nádherný, ale také nevyhnutelně hořkosladký, protože steampunková stylizace i groteskní vyšinutost neustále zpřítomňují jeho fantazijní, a tedy nerealistickou podstatu.

plakát

Early Birds (2023) 

Švýcarská "Thelma a Louise" je produkce podle odškrtávacího seznamu Netflixu, tedy lokálně profilovaná žánrovka se solidním řemeslem a příslibem atypičnosti, ale při tom naprosto komfortně trůnící v mantinelech tuctovosti při variování motivů a sekvencí z různých kultovek. Takže vlastně taky model "Když nám konkurence nedá oblíbenou klasiku, vyprodukujeme si v Evropě vlastní kopírku, čímž navíc splníme požadavky na kontingentní EU projekty".

Poslední hodnocení (5 429)

Láska kvete v každém věku (1923)

14.03.2024

Inseminátor (1987)

11.03.2024

Krotitelé brouků (1996)

11.03.2024

Proměna (1975) (TV film)

11.03.2024

Kastrólman (2011)

11.03.2024

Za borovicovým hájem (2012)

28.02.2024

Love Lies Bleeding (2024)

19.02.2024

All Shall Be Well (2024)

19.02.2024

Kabaret (1972)

18.02.2024

Reklama

Poslední deníček (6)

Top 2023

Příspěvek do každoroční ankety Cinepuru. Každý účastník možnost vybrat 20 titulů uvedených a viděných v uplynulém roce, přičemž má také možnost uvést nějakou klíčovou událost či symptom příslušného období.

Přední divácké slasti, radosti a překvapení:

 

Falcon Lake (CA 2022, Charlotte Le Bon)

Dospívání a první láska jsou horor, přičemž Charlotte Le Bon to dokázala fantasticky vystihnout ve svém pohlcujícím a křehkém filmu.

 

Hundreds of Beavers (US 2022, Mike Cheslik)

Grandiózní resuscitace hraných i animovaných grotesek vyvolává nevěřícný úžas i trhá bránice, ale také potvrzuje, že zelené plátno může stále ještě být fantastickým polem neomezených možností. Stačí k tomu mít partu kámošů v plyšových kostýmech a ohromně větší než malé množství DIY kreativity.

 

Neck (Kubi; JP 2023, Takeši Kitano)

Mistr krutě suchého humoru Kitano přináší nelítostně jízlivé a skvostně provokativní zneuctění mýtu samurajských ctností a historických hodnot Japonska, kde z předních dějepisných osobností dělá vyšinuté zběsilce a morální degeneráty.

 

Obzor (Spre nord; RO, FR, GR, CZ, BG 2022, Mihai Mincan)

Bravurně vyprávěný a emocionálně zničující film o hranicích a předsudcích i fatální tíze jejich překonávání, který se zcela pohříchu nedostal do české distribuce, byť vznikl v české koprodukci.

 

Přišla v noci (CZ 2023, Jan Vejnar, Tomáš Pavlíček)

Vedle mnoha jiného také nejlepší adaptace západního žánru do českých společenských reálií v dějinách lokální kinematografie. Home-invasion trhiller too close to home.

 

Zbytek z Top 20:

 

á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN (ČR 2022, Jan Bušta)

Aftersun (GB, US 2022, Charlotte Wells)

Conann (BE, FR, LU 2023, Bertrand Mandico)

Electra (CZ 2023, Daria Kashcheeva)

Chlapec a volavka (Kimitači wa dó ikiru ka; JP 2023, Hajao Mijazaki)

John Wick: Kapitola 4 (John Wick: Chapter 4; US 2023, Chad Stahelski)

Karaoke blues (Kuolleet lehdet; FI, DE 2023, Aki Kaurismäki)

Lucemburk, Lucemburk (Luxembourg, Luxembourg; UA 2022, Antonio Lukič)

Mluv se mnou (Talk to Me; AU 2022, Danny Philippou, Michael Philippou)

Netvor (Kaibutsu; JP 2023, Hirokazu Koreeda)

Oppenheimer (US, GB 2023, Christopher Nolan)

Pinocchio Guillerma del Tora (Guillermo del Toro's Pinocchio; US, FR 2022, Guillermo del Toro, Mark Gustafson)

Spider-Man: Napříč paralelními světy (Spider-Man: Across the Spider-Verse; 2023, Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson)

Tonda, Slávka a kouzelné světlo (CZ, SK, HU 2023, Filip Pošivač)

Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon; US 2023, Martin Scorsese)

 

Hlavní události roku:

 

Virální internetový mem Barbenheimer překvapivě vyprodával kina – příznačně za nevěřícného zírání PR oddělení studií i samotných kinařů. Skončilo Ulož.to coby platforma nezřízeného stahování nelegálně sdílených filmů – tak uvidíme, jaké dopady to bude mít pro český filmový průmysl a pro kulturní rozhled lokálních filmových nadšenců. Převážně v potají Cinepur na svém webu spustil elektronický archiv – čímž ve mně vyvolal podezřelý pocit, že by se mohly naplnit i nějaké další mé sny, které jsem pokládal za nemožné v české kotlince. Na což navázala distribuční společnost Aerofilms nákupem kompletní knihovny filmů vlastněných studiem Ghibli.

Ovládací panel
62. nej uživatel Česko
416 bodů