Reklama

Reklama

Renée Adorée

Renée Adorée

nar. 30.09.1898
Lille, Nord, Nord-Pas de Calais, Francie

zem. 05.10.1933 (35 let)
Tujunga, California, USA

Biografie

Herečka Renée Adorée se narodila jako Jeanne de La Fonte v Lille (Francie) do rodiny cirkusových artistů a společně s rodiči vystupovala již v pěti letech. Později vystupovala jako tanečnice v prestižním pařížském kabaretu Les Folies - Bergeres. V roce 1918 natočila v Austrálii svůj první film 500 POUNDS REWARD a po této herecké zkušenosti vše podřídila tomu, stát se filmovou hvězdou. V roce 1919 přijela do Spojených států připravena dobýt Hollywood. Začínala na broadwayské scéně v New Yorku a čekala na příležitost dostat se k filmu. Ta přišla velmi brzy, když roce 1920 debutovala na filmovém plátně ve snímku Raoula Walshe THE STRONGEST.

V prvních letech své herecké kariéry se objevila v několika celovečerních filmech, jako například snímek Emmetta J. Flynna MONTE CRISTO (1922) , středometrážních jako komedie Rowlanda V. Lea A SELF-MADE MAN, ale i krátkometrážních filmech jako například FRIGO MÁ SMŮLU (Daydreams) s Busterem Keatonem. Asi největší role přišla s filmem Kinga Vidora PŘEHLÍDKA SMRTI (The Big Parade), kde jejím hereckým partnerem byl John Gilbert. Spolupráci s touto dvojicí si zopakovala o rok později ve snímku LA BOHEME. V roce 1928 si zahrála menší roli ve snímku SLEČNA PEGGY V POKUŠENÍ (Show People). Tento film je zajímavý tím, že se v něm objevili v cameo roli také Charlie Chaplin a Douglas Fairbanks. Za svou krátkou hereckou kariéru se představila v 41 němých filmech. S nástupem zvuku do filmu se bohužel její herecká kariéra blížila ke konci a tak se stihla uvést pouze ve čtyřech zvukových filmech, z nichž posledním byl muzikál Charlese Brabina CALL OF THE FLESH, kde byl jejím hereckým partnerem další hvězda němého filmu Ramón Novarro.

Renée Adorée se za svůj krátký život stačila dvakrát provdat. Při natáčení filmu Victora Schertzingera MADE IN HEAVEN se v roce 1921 seznámila s hercem irského původu Thomasem J. Moorem a po šestitýdenní známosti se vzali. Manželství skončilo v roce 1925 rozvodem. Druhým manželem se od roku 1927 stal makléř William Sherman Gill, ale ani toto manželství se nevydařilo a v roce 1929 skončilo rozvodem. V roce 1930 jí byla diagnostikována tuberkulóza, které v roce 1933 po dlouhém boji podlehla v Tujunze (Kalifornie) ve věku pouhých 35 let. Je pohřbena na hřbitově Hollywood Forever Cemetery. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Reklama

Reklama