foto

June Havoc

  • nar. 8.11.1912
    Vancouver, British Columbia, Kanada
  • zem. 28.3.2010 (97 let)
    Stamford, Connecticut, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

June Havoc, vlastním jménem Ellen-Evangeline Hovick, americká filmová herečka, se narodila v Kanadě – Britské Columbii ve Vancouveru 8. 11. 1913, některé pozdější zdroje uvádějí rok narození na kterém trvají 1916. Otec pracoval pro deník Seattle jako reportér. Měla ještě sestru, později tanečnici a striptérku, známou pod uměleckým jménem Gypsy Rose Lee. Ctižádostivá matka Rose přihlašuje svou dvouletou dceru do baletu, a ta záhy vystupuje s velkou ruskou primabalerínou Annou Pavlovou, a tyto tance jsou zachyceny na filmový pás společností Hal Roach a spol. Harolda Lloyda v letech 1918-1924.

Stala se také velkou hvězdou vaudevillu a její týdenní honorář obnášel 1 500 dolarů, a částky se zvyšovaly – byla v pozici, kdy jí diváci milovali a téměř doslova jí „zobali z ruky". Matka naprosto chamtivě a bez skrupulí tlačila na June, aby brala jakoukoliv práci, dokonce jí nutila do striptýzu. Proto se dívka vzbouřila a utekla s mladým tanečníkem Bobby Reedem. Vzali se v North Platte v Nebrasce, když oba pochopitelně lhali o svém věku. Přišla hospodářská krize, a ta zasáhla nejen americkou ekonomiku, ale mimo jiné i umělce a snad i proto se její manželství zhroutilo. Havoc se vdala ještě dvakrát - druhým manželem byl od roku 1936 do 1942 Donald S. Gibbs a třetím William Spier od 1948 do 1959, kdy bylo i toto manželství rozvedeno. V roce 1935 se June Havoc narodilo nemanželské dítě, dcera April  (April Kent, se později stala také herečkou).

Aby se June uživila, pracovala jako modelka, pro peníze se často zúčastňovala tanečních maratonů (vydržela tancovat čtyři měsíce). Nakonec se na tuto přitažlivou blondýnku přece jen trochu usmálo štěstí a po konkursu získává práci na Broadwayi v muzikálu Forbidden Melody v roce 1936. Několik let trvalo, než se štěstí usmálo pořádně a zeširoka, to bylo když dostala roli Gladys v Rodgers a Hartově hudební komedii vedle Van Johnsona a Gene Kellyho, Pal Joey (1940). Pro oba muže přišla smlouva od studia Metro Goldwyn Mayer a June naopak podepisuje smlouvu u RKO.

Debut ve zvukovém filmu si odbyla ve Four Jacks and a Jill, Powder Town a třetím byl Sing Your Worries Away všechny v roce 1942. V příštích letech filmuje a hraje na Broadwayi. Mexican Hayride 1944, za který získala Donaldson Award, The Ryan Girl 1945. V jejím hereckém rejstříku se také objevily osudové, vulgární, cynické nebo velmi povrchní ženy, např. v Intrigue, Džentlmenská dohoda 1947, The Story of Molly X 1949, The Iron Curtain, Once a Thief a Follow the Sun 1951. Od roku 1950 přechází do televize. V roce 1964 má vlastní Havoc show.

V televizi hrála v adaptacích divadelních her, takže vedle Titánie v Sen noci Svatojánské, to byla Žebrácká opera The Threepenny Opera, nebo Diner at Eight, nebo paní Lowettová ve Sweeny Todd, je herečkou v divadle a rozšiřuje svou práci o psaní divadelních her a režii. Získala nominaci na cenu Tony za režii a cenu Tony za scénář na Marathon ´33. Poskytla také námět pro filmové drama They Shoot Horsees, Don't They? - Koně se také střílejí 1969, který byl zpracován podle jejích zkušeností z jednoho podobného, který podstoupila i ona sama. Hlavní hrdinku hrála mladá Jane Fonda.

V roce 1970 se June stala uměleckou ředitelkou v New Orleans Repertoary Theatre a na jevišti byla jako herečka i ředitelka do osmdesáti let - vystupovala v „ one woman show"  Večer s June Havoc, nebo Love Letters - Dopisy lásky. Poslední divadelní práce byla z jejího profesního životopisu s názvem An Old Lady's Guide to Survival - Příručka staré dámy na přežití. Je ještě mnoho věcí nevyjasněných a bolestných. Celou dobu po roztržce s matkou a později v 50. letech, kdy nemluvila se sestrou Rose. Smířily se v roce 1970, Rose totiž diagnostikovali rakovinu. Podle dostupných informací zemřela June Havoc ve Wiltonu v Connecticutu USA v roce 2010 dne 28.3.

Marta "clara.bow" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

1987 Návrat do městečka Salem's Lot
1980 Can't Stop the Music
1977 Tajná akta FBI
1973 Nightside (TV film)
1970 The Boy Who Stole the Elephant (TV film)
1957 Mr. Broadway (TV film)
1956 Three for Jamie Dawn
1952 Lady Possessed
1951 Follow the Sun
1950 Mother Didn't Tell Me
Once a Thief
1949 Chicago Deadline
Red, Hot and Blue
Story of Molly X, The
1948 When My Baby Smiles at Me
Železná opona
1947 Džentlemanská dohoda
Intrigue
1945 Brewster's Millions
1944 Casanova in Burlesque
Timber Queen
1943 Hello Frisco, Hello
Hi Diddle Diddle
No Time for Love
1942 Four Jacks and a Jill
Moje sestra Ela
Powder Town
Sing Your Worries Away
1918 Hey There!
On the Jump

TV seriály

1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1978 The Paper Chase (TV seriál)
1971 McMillan & Wife (TV seriál)
1964 The Outer Limits (TV seriál)
Cry of Silence (S02E06)
1963 Burke's Law (TV seriál)
General Hospital (TV seriál)
1959 The Untouchables (TV seriál)
1957 Panic! (TV seriál)
1956 The Errol Flynn Theatre (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)
Producers' Showcase (TV seriál)
Willy (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
Medallion Theatre (TV seriál)
The United States Steel Hour (TV seriál)
1951 Celanese Theatre (TV seriál)
Search for Tomorrow (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)
Pulitzer Prize Playhouse (TV seriál)
Robert Montgomery Presents (TV seriál)
Somerset Maugham TV Theatre (TV seriál)
1949 Fireside Theatre (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2004 Broadway: The American Musical (TV seriál)
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
1985 American Masters (TV seriál)
1942 Hedda Hopper's Hollywood No. 6

TV pořady

1971 Great Performances (TV pořad)
1968 The Joan Rivers Show (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1953 Person to Person (TV pořad)
1951 The Name's the Same (TV pořad)
1950 Four Star Revue (TV pořad)
The Colgate Comedy Hour (TV pořad)
What's My Line? (TV pořad)
1949 Cavalcade of Stars (TV pořad)
Fred Waring Show, The (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace